Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat aloldal fejlécképe

Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat

Az egységes állami katasztrófavédelmi rendszer megalakulásával 2012 április elsejétől Fejér vármegyében is megkezdte működését a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat (KMSZ). A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyorsreagáló készenléti egységében magas szintű szakképzettséggel és több éves tűzoltásvezetői tapasztalattal rendelkező tűzoltók teljesítenek szolgálatot. A műveleti szolgálat elsődleges célja a tűzoltási és műszaki mentési tevékenység hatékonyságának növelése, a beavatkozások biztonságának erősítése. Hatásköre Fejér vármegye közigazgatási területére terjed ki.

A KMSZ szakemberei 24/48 órás váltásban teljesítenek szolgálatot, Székesfehérváron, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon állomásoznak. A KMSZ feladata a katasztrófavédelem minden szakterületét érinti, így a KMSZ napi rendszerességgel együttműködik a vármegyei tűzoltósági, polgári védelmi, iparbiztonsági főfelügyelőkkel és a hatósági szolgálattal. 

Elsődleges feladata a magasabb szintű káresemények felszámolásának segítése, a beavatkozások hatékonyságának növelése, amely a kiképzések szakmai felügyeletével már a tűzoltólaktanyák falain belül megkezdődik. A káresetek felszámolásánál tűzoltás-vezetői feladatot lát el vagy tanácsaival segíti a tűzoltásvezetőt, figyelemmel kíséri a beavatkozó tűzoltók tevékenységét. 

Rendszeresen részt vesz és értékeli a vármegye hivatásos, önkormányzati és létesítményi tűzoltó-parancsnokságainak gyakorlatait, ellenőrzi a szolgálatellátást, valamint káresetek alkalmával a beavatkozás szakszerűségét és a biztonsági előírások alkalmazását. 

Hatósági feladatkörében helyszíni szemléket végez, tűzvizsgálati eljárásokat folytat le.