Hírek aloldal fejlécképe

Fejér MKI hírek

Első tiszti kinevezésüket vehették át 2022. szeptember 30.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója október 1-jei hatállyal kinevezte tűzoltó századossá dr. Tóth Mártát, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott hatósági szolgálatvezetőjét és Kovács Zoltán tűzoltó őrmestert, szakmai belső ellenőrt. Kinevezésüket Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át Székesfehérváron.

Szirénapróbák október 3-án 2022. szeptember 30.

Paks harminc kilométeres körzetében, valamint Ercsiben, Ráckeresztúron, Dunaújvárosban és Szabadegyházán lesz hallható szirénapróba október 3-án, hétfőn.

Árokba borult egy autó az M7-esen 2022. szeptember 30.

Lesodródott az útról és az árokba borult egy személygépkocsi szeptember 30-án reggel az M7-es autópályán, a pázmándi lehajtó közelében. Az oldalára borult autóból a sofőr nem tudott kiszállni. A baleset után arra haladt a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője, aki megállt segítséget nyújtani, és az autó első szélvédőjét kivágta. A pázmándi önkéntes tűzoltókkal kezdte meg a sofőr mentését, akit a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal együttműködve, feszítővágóval szabadítottak ki a járműből.

Önkéntesek kezdték meg a mentést 2022. szeptember 30.

Összeütközött két személygépkocsi szeptember 29-én reggel Sárszentmihály és Sárkeszi között egy kanyarban. Az egyik autó az árokba csapódott. A helyszínre elsőként a Fejér Medic Egyesület érkezett ki, amelynek egészségügyi szakképesítéssel rendelkező önkéntesei megkezdték a sérültek ellátását. Az árokban lévő személygépkocsi sofőrjét a székesfehérvári hivatásos tűzoltók a mentőkkel együttműködve emelték ki a járműből, ehhez feszítővágóval az autó középső merevítő oszlopát és hátsó ajtaját eltávolították. A Sárvíz Tűzoltó Egyesület tagjai áramtalanították a járműveket. A műszaki mentést a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

Baleset a 62-es főúton 2022. szeptember 27.

Furgonnal ütközött egy nyerges vontató szeptember 27-én reggel a 62-es főúton, a börgöndpusztai bekötőút közelében. Az autóalkatrészeket szállító furgon a vízelvezető árokba hajtott. A baleset következtében még három személygépkocsi, egy kőszállító nyerges vontató, egy tartányos kamion és egy menetrend szerinti volánbusz csúszott egymásnak. A furgon vezetőjét a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos tűzoltók szabadították ki a roncsok közül, és áramtalanították a járművet.

Gázpalack robbant fel a tűzben 2022. szeptember 27.

Gázüzemű targonca gyulladt ki egy raktárcsarnokban szeptember 26-án délelőtt Sárszentmihályon. A tűzben az emelőgép propánbutángáz-tartálya felrobbant. A körülbelül háromszáz négyzetméteres csarnok ablakai kitörtek, a targonca közelében lévő kartoncsomagolások megégtek. A dolgozóknak a lángokat porral oltókkal sikerült elfojtaniuk. A helyszínre elsőként a Sárvíz Tűzoltó Egyesület önkéntese érkezett ki, aki megkezdte a még izzó részek visszahűtését. Az utómunkálatokat és az épület átvizsgálását a székesfehérvári hivatásos tűzoltók végezték el. Személyi sérülés nem történt.

Baleset Székesfehérvárnál 2022. szeptember 26.

Összeütközött két személygépkocsi szeptember 25-én kora este a 7-es főúton, Székesfehérvár közelében. Az M7-es autópálya kihajtójánál történt balesetnél a megyeszékhely hivatásos tűzoltói mindkét autót áramtalanították, és a forgalmat akadályozó járműveket félrevontatták.

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Móron 2022. szeptember 26.

Gázbojler meghibásodása miatt szén-monoxid keletkezett egy társasházi lakásban szeptember 25-én hajnalban Móron. A mérgező gázra a fürdőszobában felszerelt szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat, akik ezután kinyitották az ablakokat és értesítették a katasztrófavédelmet. A móri önkormányzati tűzoltók a szellőztetés után is szén-monoxid-koncentrációt mértek. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók mellett a gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. Rosszullét és sérülés a szén-monoxid-érzékelő jelzésének köszönhetően nem történt.

Kazánrobbanás Móron 2022. szeptember 26.

Vegyes tüzelésű kazán robbant fel szeptember 24-én délelőtt Móron. Egy családi ház kazánhelyiségében gyújtottak be a vegyes tüzelésű kazánba, ám a tüzelőberendezésen a vízkeringetést biztosító csapot elfelejtették megnyitni, amelynek következtében a kazán felhevült és felrobbant. A kazánház fala kidőlt és a mellette lévő ajtótok meglazult. A móri önkormányzati tűzoltók az épületet áramtalanították, a gázt elzárták és átvizsgálást végeztek. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. Személyi sérülés nem történt.

Odaégett vacsora okozott tüzet 2022. szeptember 26.

Családi ház konyhájában keletkezett tűz szeptember 23-án kora este Sárosdon. A tűzhelyen felejtett étel gyulladt ki, és a lángok továbbterjedtek a helyiségben. A sárbogárdi hivatásos tűzoltók két vízsugárral fékezték meg a tüzet. Az oltási munkálatok során a mennyezetet is megbontották, és a kis területen beizzott födémszerkezetet eloltották. Személyi sérülés nem történt.

Biztonság hete Székesfehérváron 2022. szeptember 23.

Füstsátorral és tűzoltással várta a gyerekeket a katasztrófavédelem a Biztonság hete székesfehérvári állomásán szeptember 23-án a Németh László Általános Iskolánál. A Magyar Biztosítók Szövetsége által hat évvel ezelőtt kezdeményezett rendezvényhez a kezdetektől csatlakozott a katasztrófavédelem. A témahét fókuszában a megelőzés, a mindennapok biztonságának erősítése állt. A különböző korcsoportokhoz igazodó üzenetekkel idén is elsősorban a gyerekeket szólították meg.

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Abán 2022. szeptember 23.

Gáztűzhely és egy gázbojler működött abban a családi házban, amelyben a szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakót a mérgező gázra szeptember 22-én délben Abán. A sárbogárdi hivatásos tűzoltók az épület szellőztetése után is emelkedő szén-monoxid-koncentrációt mértek a konyhában és a fürdőszobában. A katasztrófavédelem értesítette a gázszolgáltatót és felhívta a lakó figyelmét, hogy egyik készülék sem használható azok felülvizsgálatáig.