Vízügyi és vízvédelmi hatósági tevékenység

A vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) kormányrendeletben foglaltak szerint a vízügyi hatósági feladatokat 2014. szeptember 10-től a katasztrófavédelem látja el. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábbi önálló szervezeti egységének, az Országos Vízügyi Hatóságnak a jogutódja ettől kezdve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Vízvédelmi hatósági és szakhatósági ügyekben az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség jogutódja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A vízvédelmi/vízügyi hatósági és szakhatósági hatáskörök gyakorlása tekintetében a jogutódlás a következőképpen valósult meg:

jogelőd

jogutód

Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség / Közép-dunántúli Vízügyi Hatóság

Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Postacím:       Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, 8050 Székesfehérvár, Pf. 947.

E-mail cím:     srwre.ivmhtl@xngirq.tbi.uh

A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szolgálata ezúton tájékoztatja az ügyfeleket, hogy a felszíni és felszín alatti vizekre vonatkozó adatszolgáltatásokat 2015. január 1-jét követően már csak elektronikusan ügyfélkapun keresztül tudják benyújtani. A hatóságnak a felszíni és a felszín alatti vizekre vonatkozó adatszolgáltatás tekintetében nem áll módjában a papír alapon vagy korábbi adatszolgáltatási nyomtatványokon benyújtott adatszolgáltatást elfogadni. A jogszabályi változásokról, a nyomtatványokról és azok kitöltésével kapcsolatos információkról a web.okir.hu oldalon bővebb tájékoztatást kaphatnak.

A vízkészletjárulékra vonatkozó adatlapok (bevallás, nyilatkozat) letölthetőek a https://www.vkj.gov.hu/ oldalról, amelyet ki kell nyomtatni és aláírva, eredetben megküldeni (papír alapon, postai úton). Az Ügyfélkapuval rendelkező ügyfeleknek, illetve az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek elektronikus úton kell beadni a nyilatkozataikat (e-mailban nem lehet teljesíteni). Elektronikus út: https://epapir.gov.hu/ -Ügyfélkapu/ Cégkapu/

A 2020. november 4. és 2021. február 8. közötti veszélyhelyzet idejére vonatkozó különös vízkészletjárulék-fizetési szabályok

Az ügyintézéssel kapcsolatos bankszámlaszámok itt érhetőek el.

Illetékességi terület a 223/2014. (IX. 4.) kormányrendelet alapján:

  • Fejér vármegye teljes közigazgatási területe - kivéve a Duna parti településeknek a folyam (középvízi) medrébe nyúló, tartozó közigazgatási területét.
  • Veszprém vármegye - kivéve Egyházaskesző, Kemeneshőgyész, Kemenesszentpéter, Magyargencs, Malomsok, Marcaltő, Várkesző közigazgatási területét.
  • Tolna vármegye - kivéve Attala, Báta közigazgatási területének a Duna bal partjára eső része Csikóstőttős, Jágónak, Kaposszekcső, Kapospula, Lápafő, Nak közigazgatási területét, Váralja Völgységi patak jobb partjára eső részét, Várong közigazgatási területét, továbbá Kismányoknak és Nagymányoknak a Völgységi patak jobb partjára eső részét, valamint a Duna parti településeknek a folyam (középvízi) medrébe nyúló, tartozó közigazgatási területét.
  • Somogy vármegyéből Balatonszabadi, Balatonvilágos, Kánya, Siófok (Balatonkiliti), Siójut, Tengőd közigazgatási területe, valamint a Balaton parti településeknek a tó medrébe (jogi partvonalával határolt területébe) nyúló, tartozó közigazgatási része.
  • Baranya vármegyéből Ófalu területe, továbbá Hidas közigazgatási területének a Völgységi patak bal partjára eső része.
  • Bács-Kiskun vármegyéből Baja város és Érsekcsanád közigazgatási területének a Duna jobb partjára eső része.
  • Győr-Moson-Sopron vármegyéből Bakonygyirót, Bakonyszentlászló, Bakonypéterd, Csikvánd, Fenyőfő, Gyarmat, Lázi, Románd, Sikátor, Szerecseny, Veszprémvarsány közigazgatási területe.
  • Komárom-Esztergom vármegyéből Szárliget közigazgatási területe.
  • Zala vármegyéből a Balaton parti településeknek a tó medrébe (jogi partvonalával határolt területébe) nyúló, tartozó közigazgatási része.
Vízügyi illetékesség

Letölthető térképmelléklet

Ügyfélfogadás vízügyi és vízvédelmi hatósági ügyekben:
Hétfő: 08:00-12:00
Szerda: 13:00-16:00
Tel.: 22/512-150
8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 1.