Gyakorlat - megszólalnak a szirénák Székesfehérváron

2021. szeptember 02. 08:10

Székesfehérvár külső védelmi tervének teljes gyakorlására kerül sor szeptember 2-án, csütörtökön délelőtt. A program során a városban telepített lakossági tájékoztató szirénák kétszer is megszólalnak. Az elhangzó riasztás lakossági intézkedést nem igényel. A délelőtt folyamán az oktatási intézményekben tűzriadó-gyakorlatot hajtanak végre.

A lakosság védelme érdekében külső védelmi terv készítésére és gyakoroltatására kötelezettek azok a települések, amelyek vonzáskörzetében úgynevezett felső küszöbértékű - veszélyes anyagokkal foglalkozó - üzem működik. Székesfehérvár is rendelkezik külső védelmi tervvel, amelyet az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében évente részlegesen, háromévente pedig teljeskörűen gyakorolnak a szakemberek.

Székesfehérvár külső védelmi tervének 2021. évi teljes gyakorlása a közreműködő szervezetek számára szervezett eligazítással kezdődik, majd belső tűzvédelmi gyakorlatra kerül sor a Móraagro Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. üzemében. Ezen a napon 10.50 órakor a város általános és középiskoláiban, valamint a felsőoktatási intézményekben tűzriadó-gyakorlatot tartanak.

Napközben kétszer, 10.50-kor és 11.40-kor szólalnak meg városszerte a lakossági tájékoztató szirénák.

Az első jelzésnél egy szöveges tájékoztatót hallhatnak az állampolgárok, ezután következik a „Katasztrófariadó” szirénajele, amely egy 120 másodpercig tartó, váltakozó hangmagasságú, folyamatos szirénahang. A gyakorlat végén hangzik el a második szöveges tájékoztató a gyakorlat befejezéséről, majd a „Veszély elmúlt” szirénajel hallható, amely kétszer egymás után megismételt, 30 másodpercig tartó, egyenletes hangmagasságú szirénahang, a jelzések közötti 30 másodperces szünettel.

A szirénák megszólalása ezekben az időpontokban csak a rendszer próbája, a lakosságnak semmilyen teendője nincs! A gyakorlás közös biztonságunkat szolgálja, az esetleges kellemetlenségek miatt az érintettek türelmét kérik a közérdekű feladat ellátásában résztvevők!

Forrás: www.szekesfehervar.hu