Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma. Ezekben a hetekben az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk. Az adventi koszorú gyertyáján is fellobbant már az első láng, emellett különböző fényfüzérekkel díszítettük fel az otthonunkat, ezek egy óvatlan pillanatban tűzveszélyesek lehetnek.

2021-ben harminchat lakásban keletkezett tűz advent időszakában Fejér megyében. Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen minden nap kigyulladt egy otthon. Tavaly advent harmadik vasárnapján egy adventi koszorú okozott kisebb lakástüzet Székesfehérváron. A társasházi lakás nappalijában a lángok átterjedtek a kigyulladt koszorúról a terítőre és kis mértékben a dohányzóasztalra. A tüzet a lakók szerencsére időben észrevették, egy másik terítővel gyorsan letakarták, ezzel a lángolást elfojtották és a tüzet eloltották. Személyi sérülés nem történt.

Az ünnepi készülődés részeként sokan feldíszítették otthonukat, és sok háztartásban adventi koszorúval várják a szeretet ünnepét. Fontos, hogy a gyertyák alatt legyen egy-egy kis fém alátét, amely megakadályozza, hogy meggyulladjon a koszorúalap és –díszítés, ha a gyertya leég. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a lángot, a gyertyák sose égjenek felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút. Helyét mindig úgy válasszuk meg, hogy ne legyen semmilyen éghető anyag a közelében, hiszen a koszorúról a tűz könnyen átterjed az asztalon lévő tárgyakra, terítőre, függönyre, ablakkeretre.

Az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékekkel díszítsünk. Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet.

Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.

 

Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért a sérülések és a tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt otthonunkban füstérzékelőt beszerezni, amely a szoba közepén a plafonra szerelve a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő kimenekülni és a tűzoltókat értesíteni.