Fűtés során is figyeljünk a biztonságra

2024. október 16. 13:37

Október tizenötödikével hivatalosan is elkezdődött a fűtési szezon, ugyanakkor a hűvösebb éjszakákon már sokan befűtöttek. Az elmúlt évek lakástüzeinek hatvanegy százaléka, a szén-monoxid-mérgezéseknek a hatvan százaléka a fűtési időszakban történt, ezért az előttünk álló fél évben mindenképpen fokozott odafigyelés szükséges.

A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni. Figyeljünk a tüzelő megfelelő tárolására és a helyes fűtési technikára. A tűzifát, a gyújtóst a fűtőeszköztől távolabb helyezzük el. A kipattanó szikrák ellen használjunk szikrafogót. Kerüljük a nedves, kezelt fával, szeméttel fűtést, mert ezek fokozzák a kéményben a korom és kátrány lerakódását. A kémény falán lerakódott korom- és kátrányréteg meg fog gyulladni, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is.

Ha a régi kéményt javították, felújították, átalakították, vagy új fűtőeszközt csatlakoztattak hozzá, esetleg új kéményt építettek, akkor azt csak azután lehet használni, ha azt kéményseprő helyszíni műszaki vizsgálat során ellenőrizte és a kéményről megfelelőségi nyilatkozatot állított ki. Olyan kéményt használni, amelyik nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is!

Magánszemélyeknek az ingyenes lakossági kéményseprést a katasztrófavédelem végzi. A társasházakban élőkhöz az év elején közzétett sormunkaterv alapján érkezik kéményseprő, a családi házakban élőknek előzetesen időpontot kell foglalniuk. Ezt kezdeményezhetik a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon, vagy a 1818-as telefonszámon, a 9-es, majd 1-es nyomógomb választásával.  Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.

Fejér vármegyében idén már 183 lakás gyulladt ki, tűz miatt tizenöt otthon vált lakhatatlanná. Egy ember életét vesztette, tizenegyen megsérültek. Lakástűzben a legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti. Nem kell nagy tűz ahhoz, hogy tragédia történjen, elég egy egy négyzetméteres, sőt akár néhány négyzetcentiméteres tűz. A 183 tűzzel érintett lakás közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában jeleznek, amikor még van lehetőség a lángokat eloltani, vagy kimenekülni és segítséget hívni. A lakástüzek áldozatai leggyakrabban egyedül élő idős emberek, ezért részükre érdemes olyan füstérzékelőt vásárolni, amely füst esetén nemcsak hangosan sípol, hanem jelzést küld a hozzátartozó okostelefonjára is.

Szén-monoxid miatt idén már 30 alkalommal riasztották a tűzoltókat Fejérben. Ez a színtelen, szagtalan, íztelen, mérgező gáz a nyílt lánggal üzemelő fűtőberendezés működése közben keletkezik akkor, ha a helyiségben nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mindegy, hogy fával, gázzal, vagy szénnel fűtünk. Ha elérhető a fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor gondoskodni kell a légbevezetésről. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol ilyen nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Az októberi online katasztrófavédelmi teszt is a fűtési időszakkal kapcsolatos hasznos tudnivalókkal foglalkozik, kitöltésével tudását is tesztelheti.

 

A kép illusztráció.