Nyáron is életet ment a szén-monoxid-érzékelő

2024. július 10. 10:14

Szén-monoxid keletkezett egy családi házban július 9-én este Székesfehérváron. A mérgező gáz veszélyére a fürdőszobai átfolyós vízmelegítő közelében elhelyezett szén-monoxid-érzékelő hangos sípolása figyelmeztette az épület lakóját, miután becsukta a ház ablakait. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói méréseket végeztek, amelynek során a műszer kimutatta a szén-monoxid-jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett.

Évszaktól függetlenül minden olyan vízmelegítő veszélyforrást jelent, amelyik nyílt lánggal működik, és nem biztosított környezetében a megfelelő levegő-utánpótlás. Ha jól szigetelnek az ajtók és ablakok, de nincsenek légbevezetők, a nyílt lánggal működő vízmelegítő működés közben elhasználja a szoba levegőjét. Ha nincs szellőzés, szén-monoxid fejlődik. Ez a gáz pillanatok alatt létrejön, és már nagyon kis koncentrációban halálos lehet. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. 

A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt az visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre.

Fontos, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását.

Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, különösen fontos, hogy legyen otthon szén-monoxid-érzékelőnk. Egy ilyen készülék a halálos gáz legkisebb mennyiségére is jelez, így a lakásban tartózkodók azonnal megkezdhetik a szellőztetést és értesíthetik a tűzoltókat, megelőzhetik a szén-monoxid-mérgezést.