Tizenkét otthon vált tűz miatt lakhatatlanná

2024. július 09. 09:59

2024 első félévében 137 lakás gyulladt ki Fejérben, kilenccel kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában. Lakástűzben idén már egy ember életét vesztette a vármegyében, heten pedig megsérültek. Az első félévben 1485 négyzetméternyi épített terület égett le.

Az év első hat hónapjában keletkezett vármegyei lakástüzek eloltásához összesen 82 órára és 278 tűzoltójárműre volt szükség. Tűz miatt 12 otthon vált lakhatatlanná, 23 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie Fejérben. A leghosszabb beavatkozás még január 13-án történt Tácon, ahol egy kétszintes családi ház tetőszerkezete és tetőtere borult lángba. Az épület oltása az utómunkálatokkal együtt három és fél órát vett igénybe. 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében három lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat Fejér vármegyében. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok, utóbbi eseteknél az égetés közben terjedtek tovább a lángok a lakóépületre. A legtöbb tűz a konyhában (17 százalék), nappaliban (11 százalék), illetve tároló helyiségben (10 százalék) keletkezett.

A 137 tűzzel érintett Fejér vármegyei otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében Fejérben 25-ször riasztották a tűzoltókat, tízzel több alkalommal, mint egy évvel korábban. A vármegyében idén már egy ember rosszul lett a mérgező gáz miatt egy seregélyesi családi házban, ahol több nyílt égésterű gázkonvektorral és cserépkályhával fűtöttek, a fürdőszobában egy átfolyós vízmelegítő is üzemelt, a lakásban szén-monoxid-érzékelő nem volt. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, különösen fontos, hogy legyen otthon szén-monoxid-érzékelőnk. Egy ilyen készülék a halálos gáz legkisebb mennyiségére is jelez, így a lakásban tartózkodók azonnal megkezdhetik a szellőztetést és értesíthetik a tűzoltókat, megelőzhetik a szén-monoxid-mérgezést.