Dunaújvárosi címvédő győzelem a lépcsőfutó bajnokságon

2024. május 31. 10:48

Csaknem kétszáz lépcsőfokon futottak fel a tűzoltók teljes védőfelszerelésben és légzőkészülékben május 30-án Dunaújvárosban. A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lépcsőfutó bajnokságán az évek óta visszatérők mellett új versenyzők is rajthoz álltak. Korcsoport szerint két kategóriákban, valamint egyéni és csapatversenyben is értékelték a szintidőket.

A sorban már tizennegyedik alkalommal megrendezett bajnokságnak minden alkalommal a Duna-parti lépcsősor ad otthont. A verseny különlegessége, hogy a lépcsősor több szakaszra tagolt, ezért mikor a versenyzők már úgy látják, hogy mindjárt célba érnek, akkor szembesülnek vele, hogy még néhány lépés hátra van. A fokok szintmagassága és mélysége is eltérő, amely tovább nehezíti a versenyt. A feladat teljesítése nagy koncentrációt, fizikai erőnlétet és kitartást igényel a résztvevőktől. 

Ezúttal nyolc csapat indult, a székesfehérvári, a dunaújvárosi és a sárbogárdi hivatásos tűzoltók, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai, két csapatot alkotva a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tűzoltó szakképzésének vármegyei hallgatói, valamint a dunaújvárosi papírgyár és vasmű létesítményi tűzoltói álltak rajthoz. A résztvevőket Geiger Zoltán tűzoltó alezredes, vármegyei tűzoltósági főfelügyelő köszöntötte. A versenyzők ezután teljes védőruházatban és légzőkészülékben, körülbelül húsz kilogrammos plusz súlyt magukra öltve, futottak fel időre a lépcsősoron.

A harmincöt év alatti korosztályban a vasmű létesítményi tűzoltóságának színeiben induló Czinkóczi Ábrahám 53,68 másodperc alatt győzte le a lépcsőfokokat, megtartva ezzel korábbi abszolút bajnoki címét. A 35 év felettiek korcsoportjában Berta Bence tűzoltó törzszászlós, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője győzedelmeskedett. A csapatversenyt a vasmű létesítményi tűzoltói nyerték meg, míg a második helyen a papírgyár „Papírkutyák” csapata végezett, a bronzérmet a székesfehérvári hivatásos tűzoltók szerezték meg.

Eredmények:

35 év alatt korcsoport:

  1. Czinkóczi Ábrahám – Véd-Sz Dunaferr LTP – 53,68
  2. Simon Levente – Véd-Sz Papír LTP – 68,71
  3. Hallósy Gergő – KOK – 71,18

35 év fölötti korcsoport:

  1. Berta Bence tűzoltó törzszászlós – Székesfehérvári HTP – 68,32
  2. Lemler Róbert – Véd-Sz Papír LTP – 75,82
  3. Rafai Tibor – Véd-Sz Dunaferr LTP – 76,08

Abszolút összesített verseny:

  1. Czinkóczi Ábrahám – Véd-Sz Dunaferr LTP – 53,68
  2. Berta Bence tűzoltó törzszászlós – Székesfehérvári HTP – 68,32
  3. Simon Levente – Véd-Sz Papír LTP – 68,71

Csapatverseny:

  1. Véd-Sz Dunaferr LTP
  2. Véd-Sz Papír LTP „Papírkutyák”
  3. Székesfehérvár HTP
  4. KOK 1-es csapat
  5. Dunaújváros HTP
  6. Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  7. KOK 2-es csapat
  8. Sárbogárd HTP

 

Legjobb női versenyző: Dr. Ódor-Sápi Csilla

Legjobb önkéntes tűzoltó versenyző: Mátyás Viktor 

 

Fotó: Dr. Gábor Ágnes és Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados