Műszaki mentésben vetélkedtek a tűzoltók

2024. március 22. 11:42

Egy feltételezett közlekedési baleset műszaki mentési feladatainak végrehajtásával mérték össze ügyességüket Fejér vármegye hivatásos tűzoltói a közelmúltban Fehérvárcsurgó-Moharakodón. Az összetett pontozási szabályzat alapján első helyezést elért csapat képviseli majd a vármegyét az április országos megmérettetésen.

A verseny célja az irányító és a beavatkozó tűzoltók szakmai ismereteinek bemutatása, a tapasztalatszerzés, valamint a beavatkozások hatékonyságának támogatása a mentés különböző mozzanatainak összehangolásával és a műszaki mentési eszközök gyakorlati alkalmazásával. Fejér vármegye három hivatásos tűzoltó-parancsnokságának csapatait Magosi Lajos tűzoltó ezredes, igazgató és Geiger Zoltán tűzoltó alezredes, vármegyei tűzoltósági főfelügyelő köszöntötte.

A feltételezés szerint két személygépkocsi ütközött, az egyik oldalára borult, amelynek vezetője a járműbe szorult. A sofőr a feltett kérdésekre válaszolt, elmondta, hogy megsérült, végtagjait nem érzi, nem tudja mozgatni. A versenyfeladatot húsz percen belül kellett teljesíteniük a tűzoltóknak. A feladatok igen sokrétűek voltak, a rendelkezésre álló idő alatt a legnagyobb körültekintés mellett ki kellett szabadítani a sérültet a roncsból, gondoskodni kellett a járművek elmozdulás elleni stabilizálásáról és az áramtalanításról. Összetett pontozási rendszer alapján értékelték az alkalmazott mentési taktikát, a kiválasztott műszaki mentési eszközöket, és a sérült ellátását, a vele történt kommunikációt.

Mind minden megmérettetésnél, ezen a versenyen is fel kellett állítani a végső sorrendet. Az összesített pontozás alapján első helyezést értek el a székesfehérvári hivatásos tűzoltók, a második helyen a dunaújvárosi, a harmadik helyen a sárbogárdi csapat végzett. Az okleveleket és serlegeket Vizi Ignác tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes adta át a résztvevő csapatoknak.

 

Fotó: Dr. Gábor Ágnes