Jelzett a szén-monoxid-érzékelő

2024. március 22. 09:36

A szén-monoxid-érzékelő hangos sípolására érkeztek haza a lakók március 21-én délután egy mezőszentgyörgyi családi házban. Az épületben kombi gázkazánnal és cserépkályhákkal fűtöttek. A polgárdi önkormányzati tűzoltók mindkét hálószobai cserépkályha közelében szén-monoxid-koncentrációt mértek. Az egység a fűtőberendezésekből a parazsat eltávolította, a házat átszellőztette. A cserépkályhák és a kémény átvizsgálásáig az épület fűtését a gázkazán biztosítja. Személyi sérülés, rosszullét nem történt.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés a megfelelő szellőzés hiánya miatt nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok működése közben jelentkezhet ez a probléma. Minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán, a sparhelt, illetve a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, amelyek a fűtéshez a szoba levegőjét használják. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.

 

A kép illusztráció.