Lakástűz Székesfehérváron

2024. február 12. 10:07

Társasházi lakás hálószobája gyulladt ki február 10-én Székesfehérváron, az Ősz utcában. Az ablak alatti íróasztalon lévő számítástechnikai berendezéseknél keletkezett tűz, a lángok a műanyag nyílászárón keresztül átterjedtek az erkélyre, ahol papír kapott lángra. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói létrán másztak fel a második emeleti erkélyre, ahol egy vízsugárral elfojtották a tüzet. A lépcsőházon át, a bejárati ajtót felfeszítve jutottak be a füsttel telítődött lakásba, amelyet átszellőztettek. A tűz körülbelül egy nézetmétert érintett. Személyi sérülés nem történt, a lakásban senki sem tartózkodott.

Fejér vármegyében tavaly 268 otthon gyulladt ki. A lakástüzek egyik leggyakoribb oka elektromos problémára vezethető vissza. Az ilyen meghibásodásból adódó tűzesetek megelőzése érdekében rendszeresen ellenőrizzük az elektromos készülékeket és vezetékeket. Kerüljük a hálózat túlterhelését, és csak jó állapotú, engedélyezett elektromos eszközöket használjunk. Azokat a berendezéseket, amelyeket nem használunk folyamatosan, húzzuk ki a konnektorból (pl. vízforraló, töltők). Ha tudjuk, hogy régi az elektromos rendszere a lakásunknak, akkor ellenőriztessük villanyszerelővel.

Hasznos és életmentő lehet, ha van otthonunkban füstérzékelő, amely tűz esetén idejekorán, a tűz kezdeti fázisában, hangos sípolással figyelmeztet akkor, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A kezdeti tüzek oltásához javasolt otthon egy porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket tartani.

Baj esetén a 112-es segélyhívó számon azonnal értesítsük a tűzoltókat!

 

Az indexkép illusztráció.