Fókuszban a tűzvédelem

2023. december 13. 13:42

A tűzvédelem aktuális kérdéseiről tartott konferenciát a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Fejér Vármegyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja december 12-én a vármegyeszékhelyen. A szakmai programon tűzvédelmi szakemberek, beépített tűzjelző rendszerek tervezői, kivitelezői, létesítmények üzemeltetői és biztonsági vezetői vettek részt.

A rendezvényen Sallai László tűzoltó alezredes, katasztrófavédelmi kirendeltségvezető köszöntőjében kiemelte, hogy a műszaki és technológiai előírások változásával szükség van olyan fórumra, ahol a tűzvédelmi és építéshatósági szakemberek, valamint a tervezők és üzemeltetők az aktuális tűzvédelmi helyzet elemzésével, értékelésével közös irányokat határozhatnak meg a biztonság növelése érdekében.

A Fejér Vármegyei Mérnöki Kamara képviseletében Kelemen Csaba bemutatta a megalakult tűzvédelmi szakcsoportot, annak tagjait és célját. Kiemelte az együttgondolkodást, az új innovatív megoldások alkalmazásának előnyeit a tűzvédelemben.

A lakástüzek, szén-monoxid-mérgezések megelőzésének témakörében Hoffman Géza tartott tájékoztatót, amelyben példákkal és elemzésekkel kiegészítve bemutatta a füstérzékelők és a szén-monoxid-érzékelők alkalmazásának jelentőségét és hazai fejlesztési irányait.

A hatósági eljárások tapasztalatait az épületek tűzvédelme tekintetében Horváth Péter tűzoltó alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályvezetője összegezte. Előadásában bemutatta a kirendeltség tűzvédelmi igazgatásban betöltött szerepét, hatáskörének és illetékességének kiterjedését, a hatósági és szakhatósági eljárások arányát, az építéshatósági eljárások jogszabályi hátterét, az elmúlt időszak jogszabályváltozásait. Kiegészítésként hasznos javaslatok adott a tűzvédelmi tervdokumentációk elkészítéséhez és benyújtásához, és kiemelte a hatósággal történő egyeztetések fontosságát még a tervezés során.

A tűzjelző berendezések üzemeltetésével kapcsolatos tapasztalatokról Pécsi László tűzoltó százados, a hatósági osztály előadója tartott tájékoztatót.  

A Fejér Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Építésfelügyeleti Osztály részéről Kozári Mihály Károly osztályvezető bemutatta az építésügyi szakigazgatási szervezetet, az építéshatóság és a tűzvédelmi hatóság együttműködését, a szakhatóságként történő megkeresés, valamint a bejelentéssel végezhető és az engedélyhez kötött építés eseteit, az eljárások tapasztalatait. Kiemelte a hatóságokkal történő előzetes egyeztetés fontosságát, annak előnyeit a beruházások kivitelezése tekintetében.