Az adventi időszak veszélyei

2023. november 30. 11:23

Az adventi időszak az ünnepi készülődés időszaka, viszont ha nem figyelünk, könnyen a tűzoltókra várakozás időszaka lehet belőle. Fejér vármegyében az évnek ebben az időszakában átlagosan minden nap kigyullad egy otthon. A lakástüzek kockázatát növeli, hogy a hétvégén meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát.

Tavaly az adventi készülődés és karácsony ünnepének időszakában harmincegy lakásban keletkezett tűz Fejér vármegyében. Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen minden nap kigyulladt egy otthon. Advent második vasárnapján egy igari családi ház konyhájában a komód tetején lévő elektromos gyertya vezetéke kapott lángra. A komód és a közeli konyhabútor egy része elégett.  2021-ben advent harmadik vasárnapján egy adventi koszorú okozott kisebb lakástüzet Székesfehérváron. A társasházi lakás nappalijában a lángok átterjedtek a kigyulladt koszorúról a terítőre és kis mértékben a dohányzóasztalra. A tüzet a lakók szerencsére időben észrevették, egy másik terítővel gyorsan letakarták, ezzel a lángolást elfojtották és a tüzet eloltották.

A házilag készített adventi koszorúnál már az alapanyagok kiválasztására célszerű odafigyelni. A gyertyákat egy, a gyertyánál szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére tegyük. Kerüljük a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert ezek éghetőek. Ha a koszorúra textil, fa vagy műanyag díszeket helyezünk, azokat a gyertyáktól távolabb helyezzük el. Az égő gyertyákat sose hagyjuk felügyelet nélkül. Biztonságos alternatíva lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, nem jelentenek tűzveszélyt, és ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot.

A koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a gyermekek és háziállatok sem férnek hozzá. Amikor kimegyünk a helyiségből, mindig fújjuk el a lángot, a gyertyák sose égjenek felügyelet nélkül.

A fényfüzérek, égősorok, díszkivilágítás kihelyezésekor figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére, kerülni kell a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket. Kertben, udvaron csak kifejezetten kültéri díszítést használjunk. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon. Fontos, hogy éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzér vezetékét a konnektorból.

Sokan már december elején karácsonyfát állítanak. Se az igazi, se a műfenyőt ne díszítsük gyertyákkal, csillagszórókkal. A karácsonyfát a fűtőeszköztől legalább másfél méterre helyezzük el.

Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, és az lángra kap, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. A meggyulladt olajra vagy zsírra öntött víz azonnal gőzzé alakul, és az edényből kicsapó tűzgömbként mindent meggyújt maga körül, emellett súlyos sérüléseket okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.

Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért a sérülések és a tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt otthonunkban füstérzékelőt beszerezni, amely a szoba közepén a plafonra szerelve a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő kimenekülni és a tűzoltókat értesíteni.

 

Fotó: Szőke Péter - BM OKF