Szén-monoxid miatt riasztották a tűzoltókat

2023. november 24. 12:11

Rosszul lett otthonában két gyermek és édesanyjuk november 23-án este Bicskén. A tatabányai hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók az épület kazánházában egy nyílt égésterű gázkazán működése közben szén-monoxid-koncentrációt mértek. A tűzoltók a házat átszellőztették, a gázt elzárták. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. A mentők mindhárom lakót kórházba szállították.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz. A leggyakrabban akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő környezetében nincs elég levegő. Az elmúlt évek szén-monoxid-mérgezéseinek a 60 százaléka a fűtési szezonban történt.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tanácsos a nyílt lánggal működő berendezéseket évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.

 

Az indexkép illusztráció.