Konyhatűz Baracson

2023. november 24. 09:48

Tűzhelyen felejtett étel gyulladt ki egy családi házban november 23-án délután Baracson. A tűz átterjedt a konyhabútorra. A lángokat a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók fojtották el. Az egységek kiérkezése előtt a vályogház lakója elhagyta az épületet, személyi sérülés nem történt.

A lakástüzek leggyakrabban elektromos meghibásodásra, a fűtési rendszer hibájára, az éghető anyagok nem megfelelő tárolására, nyílt láng használatára, sütés-főzésre és dohányzásra vezethetőek vissza. A legtöbb alkalommal a konyhában, a hálószobában és a tárolóban csaptak fel a lángok idén Fejér vármegyében.

A belélegzett füst miatti sérülések és a nagyobb lakástüzesek egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetőek, hiszen ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A kezdeti tüzek oltásában nagy segítség lehet egy porral oltó tűzoltó készülék. A tűzhelyen lángra kapott serpenyőt, zsiradékot pedig egyszerűen egy fedővel kell lefedni, és el kell zárni a tűzhelyet. Annak érdekében, hogy ne feledkezzünk el a hosszabb ideig készülő ételről, süteményről, állítsuk be a telefonunkat emlékeztetőre vagy használjunk konyhai időzítőt.

Az otthon jellegű tüzek száma a fűtési szezonban a legmagasabb, így az előttünk álló hónapokban még nagyobb odafigyelésre van szükség.

 

Az indexkép illusztráció.