Tisztelik elődeiket, büszkék a jelenre, bíznak a jövőben – 150 éves a székesfehérvári tűzoltóság

2023. szeptember 18. 07:40

Fennállásának 150. évfordulóját felvonulással, szabadtéri kiállítással, megemlékezéssel és a Városházán tartott díszközgyűléssel ünnepelte szeptember 15-én a székesfehérvári tűzoltóság.

A „Havranek József” Tűzvédelmi Alapítvány, a katasztrófavédelmi kirendeltség, a hivatásos tűzoltó-parancsnokság és Székesfehérvár megemlékezése felvonulással egybekötött koszorúzással kezdődött a Szent Flórián körúti tűzoltólaktanya főbejáratánál elhelyezett Vida Pál-emléktáblánál, valamint a laktanya aulájában, a II. világháborúban hősi halált halt tűzoltók és mentők emléktáblájánál, majd a szerkocsik megkülönböztető jelzéssel vonultak végig a városon.

A Berényi úton több helyszínen is óvodás és iskolás csoportok várták a tűzoltókat, akik a Zichy-ligetben lévő Havranek József-emléktáblához érkezve tisztelegtek az 1873-ban alakult Önkéntes Tűzoltóegylet vezetőjének emléke előtt. A felvonuló autókat és a megemlékezőket a Kempelen téren, az egykori tűzoltólaktanya épülete előtt álló Szent Flórián-szobornál a Katasztrófavédelem Központi Zenekara friss indulókkal várta, majd a szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait, és Tóth Tamás kanonok, esperes-plébános, valamint Berze János református lelkész kértek áldást a tűzoltókra. A koszorúzást követően az emlékezők a zenekar felvezetésével vonultak át a Városház térre, ahol megnézték a tűzoltóság történetét bemutató szabadtéri tárlatot. A program ezt követően a Városházán díszközgyűléssel folytatódott.

Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője köszöntötte a megjelenteket. „150 év nagyon hosszú idő, amely sok feladatot adott elődeinknek, akiket tisztelet illet. Hálásak vagyunk, hiszen megteremtették az alapokat, és munkájukkal elérték azt a társadalmi elismerést, hogy ez a tűzoltóság 150 éve fontos része a városnak és a térségnek. A jelen tűzoltóit is köszönet illeti: munkájukkal garantálják biztonságunkat, ápolják az elődök hagyományait, viszik tovább azt a feladatot, amiért továbbra is a társadalom által megbecsült hivatás a miénk.” A jövőt illetően szólt arról, hogy „a jelen tűzoltóinak úgy kell dolgozniuk, hogy legyenek követőik, példát mutassanak a munkájukkal annak érdekében, hogy a jövő tűzoltói hasonló büszkeséggel álljanak a következő évfordulókon, és mondhassák: tisztelik elődeiket, büszkék a jelenre és bíznak a jövőben.” A köszöntőt követően dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója mutatta be a székesfehérvári tűzoltóság megalakulásának-fejlődésének útját.

Minden volt és jelenlegi bajtársunk büszke lehet rá, hogy a székesfehérvári tűzoltóság tagja, részese lehet történelmének – emelte ki beszédében Rideg Norbert tűzoltó őrnagy. A székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság megbízott parancsnoka elmondta, jelenleg 42 település mentő-tűzvédelmét látják el szoros együttműködésben 18 önkéntes tűzoltó egyesülettel, két önkormányzati tűzoltó-parancsnoksággal és egy székesfehérvári székhelyű létesítmény tűzoltóságával. „Tűzoltóink magas szintű felkészültségének köszönhetően országos elismerésre tettek szert: mindenki tudja, a fehérvári tűzoltókra számíthat! A vármegyei és országos szakmai versenyek során is számolni kell velünk. A tűzoltóélet részét képezi a tűzoltósport is, és büszkék vagyunk, hogy a vármegyei versenyeken 35 éve a fehérváriak a legjobbak. A fehérvári tűzoltók sokszor sokféleképpen bizonyították rátermettségüket. Szakmai felkészültségük mellett ápolják hagyományaikat, és dolgoznak azon, hogy új hagyományokat teremtsenek.”

Sallai László tűzoltó alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője arra kérdésre, hogy mi is a 150 éves tűzoltóság üzenete a ma emberének, így válaszolt: az összefogás, amellyel minden helyzetet át lehet hidalni. A bátorság, amely kellő szakmai tudással párosulva minden pusztító ellen és felett győzelmet arat. Erő és akarat, amely nélkül a megálmodott és kitűzött célok soha nem fognak megvalósulni, és a hűség. Sallai László kiemelten fontosnak nevezte a társszervekkel és az önkormányzatokkal, támogatókkal való együttműködést, és azt a prevenciós-edukációs munkát, amelyet a tűzbiztonság témakörében végeznek iskolákban, óvodákban a nyílt napokon. Köszöntője végén a jövőt illetően a következő célt nevezte meg: mindannyiunk feladata, hogy tegyünk a tűzvédelemért, a tűzoltóságért, annak hagyományaiért, fejlesztéséért, megmaradásáért.

Bár mások voltak a veszélyek, amelyeket el kellett hárítani 150 évvel ezelőtt, és a technológia is sokat változott, de az elmúlt másfél évszázadban mindig szükség volt a tűzoltók munkájára. A lánglovagok küldetése és a bátorság, amivel teljesítik e küldetést, örök! – hangsúlyozta beszédében Székesfehérvár polgármestere. Szükségünk van jó szakemberekre, akik védik a város, a térség biztonságát. Büszkék és hálásak vagyunk városunk minden egykori és jelenlegi tűzoltójának, katasztrófa-elhárítójának a szolgálatért – köszöntötte a 150 éves szervezet munkatársait dr. Cser-Palkovics András. A polgármester beszédét követően Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel köszönte meg Benke Dávid Dénes tűzoltó alezredesnek, hogy 11 éven át vezette parancsnokként a székesfehérvári tűzoltókat.

A beszédeket követően egy rövid, a 150 évet bemutató filmes összeállítást láthattak a díszközgyűlés résztvevői, majd az elismerések átadásával folytatódott az ünnepi rendezvény. 

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a székesfehérvári tűzoltóság fennállásának 150 éves évfordulója alkalmából díszoklevelet és ajándéktárgyat adományozott a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság részére. Az elismerést Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő adta át Rideg Norbert tűzoltó őrnagy, megbízott parancsnoknak. 

A jubileum alkalmából a Fejér Vármegyei Tűzoltó Szövetség emléktárgyat adományozott a székesfehérvári tűzoltóság részére, amelyet Molnár József nyugállományú tűzoltó alezredes elnöktől Rideg Norbert tűzoltó őrnagy vett át.

Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója hosszú időn át nyújtott, kiemelkedő munkája elismeréseként egy fizetési fokozattal való előresorolás elismerésben részesítette Varga Csaba tűzoltó főtörzsőrmester gépjárművezetőt, Végh Ádám tűzoltó őrmester beosztott tűzoltót, Bálint Attila tűzoltó főtörzsőrmester különlegesszer-kezelőt, Szűcs Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester beosztott tűzoltót, Berta Bence tűzoltó főtörzsőrmester különlegesszer-kezelőt, Bozsoki Tamás tűzoltó főtörzsőrmester gépjárművezetőt.

A „Havranek József” Tűzvédelmi Alapítvány, valamint Székesfehérvár, Mór, Gárdony, Velence, Pákozd, Sukoró, Lovasberény, Seregélyes és Szabadegyháza települések önkormányzatának elismerését vehette át Horváth Péter tűzoltó alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályvezetője Csákvári Lajos tűzoltó százados és Pécsi László tűzoltó százados, a hatósági osztály kiemelt főelőadói, valamint a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságról Bor István tűzoltó törzszászlós különlegesszer-kezelő, Huszár Zsolt tűzoltó törzszászlós különlegesszer-kezelő, Szöllősy Kornél tűzoltó főtörzszászlós szerparancsnok, Guber Zsolt tűzoltó főtörzszászlós gépjárművezető, Németh Balázs tűzoltó főhadnagy, a „B” szolgálati csoport szolgálatparancsnoka, Krausz Gábor tűzoltó zászlós különlegesszer-kezelő, Lukács Sándor tűzoltó törzszászlós különlegesszer-kezelő, Béres József tűzoltó törzsőrmester gépjárművezető, Sárközy Csaba tűzoltó törzszászlós különlegesszer-kezelő és Kovács István tűzoltó főhadnagy műszaki biztonsági tiszt. Az „Év tűzoltója” díjat Laskó Gábor tűzoltó százados, a „C” szolgálati csoport szolgálatparancsnoka vehette át. A fehérvári állományban „Legrégebben szolgálatot teljesítő tűzoltó”-nak járó elismerésben Molnár János tűzoltó őrnagy, a székesfehérvári járás katasztrófavédelmi megbízottja és Nagy István tűzoltó főtörzsőrmester gépjárművezető részesült.

Az ünnepség keretében köszöntötték azokat is, akik már nem a tűzoltóság aktív kötelekének tagjai. Kun István nyugállományú tűzoltó ezredes, Katczer László nyugállományú tűzoltó alezredes, Szauer Henrikné nyugállományú tűzoltó alezredes, Molnár Erik, a tűzoltóság korábbi parancsnoka, Vén Norbert, a tűzoltási és műszaki mentési osztály korábbi vezetője örökké tűzoltók maradnak, tetteikkel beírták magukat a tűzoltóság történelemkönyvébe. Az Alapítvány ajándéktárggyal köszönte meg Vámi-Rácz Nikolett, Benke Dávid Dénes tűzoltó alezredes és Sallai László tűzoltó alezredes munkáját.

 

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tű. szds., dr. Gábor Ágnes és Bácskai Gergely

 

Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ