478 segélyhívás, 319 beavatkozás, 50 épületkár a szombati szélvihar miatt

2023. február 06. 10:41

A szombati szélvihar miatt 478 bejelentés érkezett a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságoz. Sok esetet többen is bejelentettek, ezért a bejelentések száma magasabb, mint a beavatkozások száma. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók szombat reggel óta egészen vasárnap délutánig dolgoztak a károk felszámolásán, néhány esetben még hétfőn délelőtt is kidőlt fák miatt kérték a katasztrófavédelem segítségét. A legtöbb munkát Székesfehérváron és környékén adta a viharos időjárás a tűzoltóknak.

Az erős szél sok helyen fákat döntött ki, amelyek utakra, kerítésekre, házakra, vezetékekre dőltek, ezeket kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk. Aba-Belsőbárándnál vasúti sínre dőlt egy tizenöt méter magas fa. Az arra haladó személyvonat nem tudott továbbmenni. A tűzoltók két motoros láncfűrésszel darabolták fel a fát, és lerakodták az ág- és rönkdarabokat. Parkoló személygépkocsira dőlt fa Székesfehérváron, a Palotai úton és a Béke téren. Egy vármegyeszékhelyi telephelyen pedig lemezgarázst és egy utánfutót rongált meg a szél, amelynek során egy ember megsérült.

A szél és a kidőlt fák az épített környezetben is kárt okoztak, a vármegyében 50 épületben keletkezett kár, ahol a tűzoltók beavatkozására volt szükség, ezek közül 34 lakóépület. Volt, ahol a tetőszerkezeten rögzített napelemeket tépte le a vihar. Soponyán egy régi építésű lakóház csúcsfala leomlott, a házban tartózkodó lakónak nem esett baja. A balesetveszélyes részt elkerítették, az idős férfinak az önkormányzat biztosított szállást. Székesfehérváron egy áruház lemeztetejét körülbelül száz négyzetméteren felszakította a szél. A lógó, balesetveszélyes részt a tűzoltók spaniferrel leszorították. A vármegyeszékhelyen irodaház lemezfedését, kollégium homlokzatát és iskola tetőhéjazatát is megrongálta a vihar, Sárbogárdon pedig óvoda épületére dőlt egy fa.

A szombati szélvihar okozta károkról még hétfőn reggel és délelőtt is érkeztek bejelentések a katasztrófavédelemhez, és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét.

 

Fotó: Kasza Norbert, móri önkormányzati tűzoltóság