Címről címre haladva segítenek a tűzoltók

2023. február 04. 16:00

Reggel óta meg sem állnak a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Délután 16:00 óráig csaknem 350 tűzoltói beavatkozásra volt szükség Fejér vármegyében, elsősorban Székesfehérváron és környékén.

A riasztások többsége kidőlt fák miatt érkezett, de több épület lemez-, cserép- és zsindelyfedésű tetőszerkezetét, illetve homlokzatát megbontotta a viharos szél.

A szél miatt kifordított fák lakóházakra, kerítésekre, utakra, elektromos vezetékekre dőltek, helyenként elszakítva azokat. Emiatt fennakadásokra kell számítani az áramellátásban és a közlekedésben is. Fejérben 16:00 órakor kicsivel több, mint ezer fogyasztási helyen nincs még átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei.

Aba-Belsőbárándnál vasúti sínre dőlt egy tizenöt méter magas fa. Az arra haladó személyvonat nem tudott továbbmenni. A tűzoltók két motoros láncfűrésszel darabolták fel a fát, és lerakodták az ág- és rönkdarabokat. A vonat ezután folytathatta útját. A börgöndpusztai vasútállomásnál pedig két vágány között dőlt elektromos vezetékre egy nyárfa.

Székesfehérváron egy áruház lemeztetejét körülbelül száz négyzetméteren felszakította a szél. A lógó, balesetveszélyes részeket a tűzoltók visszarögzítették.  A Palotai úton parkoló autóra dőlt egy fa. A vármegyeszékhely több kereszteződésében a jelzőlámpát is letépte a szél. A Damjanich utcában két fenyőfa gyökerestől kifordult a földből és vezetékre dőlt. A fenyőket a tűzoltók létrákkal megtámasztották, és az emelőkosaras járműből ledarabolták.

Soponyán egy régi építésű lakóház csúcsfala leomlott, a házban tartózkodó lakónak nem esett baja. A balesetveszélyes részt elkerítették, az idős férfinak az önkormányzat biztosított szállást.

Fejér vármegye nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt. Aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni. Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt.

Az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Fontos a figyelmeztető tünetekre figyelni.

Ha bárki bajba jutott embert, veszélyes helyzetet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.