Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók Fejérben

2023. február 04. 12:05

A rendkívül erős szélben szombaton délelőtt több mint 180 bejelentés érkezett a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási főügyeletére. Fejér vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói, valamint az önkéntes mentőszervezet tagjai február 4-én kora reggel óta címről címre haladva számolják fel a szélvihar okozta károkat.

A legtöbb jelzést Székesfehérvárról és a vármegyeszékhely közeli településekről, valamint a Velencei-tó környékéről adták. Legtöbbször útra, vezetékekre dőlt fák miatt kérik a katasztrófavédelem segítségét, helyenként épületek - köztük lakóházak, áruház, kollégium, irodaház tetejét, homlokzatát - rongált meg a szél.

A balesetek megelőzése érdekében a legjobb, ha a piros meteorológiai riasztással érintett területen mindenki otthon marad. Aki mindenképpen autóba kényszerül, indulás előtt tájékozódjon a meteorológiai helyzetről és az utak állapotáról, mert előfordulhat, hogy a kidőlő fák miatt utakat kell lezárni. Aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon.

Akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben, aluljáróban. Távol haladjon a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.

Ha valahol a szél, vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívják a 112-es segélyhívó számot.

Az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Fontos a figyelmeztető tünetekre figyelni.

 

A képek a székesfehérvári beavatkozásoknál készültek:

Székesfehérváron, a Pálóczi Horváth Ádám utcában fa dőlt az útra, a Béke téren hat méter magas nyárfa szakította be egy parkoló személygépkocsi tetejét, a Budai úton egy tízemeletes társasház tetején lévő gépház tetőszigetelését tépte le 15 négyzetméteren a szél, egy Berkenye utcai telephelyen egy lemezgarázst és egy utánfutót tépett szét a szél.

Fotó: székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság