Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

2023. január 16. 11:42

Egy székesfehérvári lakásban jelzett a készülék január 14-én este.

A fecskeparti társasházi lakás fürdőszobában egy nyílt égésterű, gázüzemű fali fűtőtest és egy átfolyós vízmelegítő üzemelt, amikor a szén-monoxid-érzékelő hangos sípolással figyelmeztetett a mérgező gáz veszélyére. A tűzoltók mérései is kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere és kéményseprő is a helyszínre érkezett. Személyi sérülés, rosszullét a szén-monoxid-érzékelő jelzésének köszönhetően nem történt.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tanácsos a nyílt lánggal működő berendezéseket évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. A legbiztonságosabb, ha még a fűtési szezon előtt egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket, a füstelvezetőket. Gázfűtésnél kétévente, míg szilárd tüzelés esetén évente szükséges a kéményeket ellenőriztetni.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.