Az elektromos eredetű tüzek megelőzhetőek

2022. november 10. 11:40

Az elektromos eredetű tüzek veszélyeire, megelőzésük módszereire hívta fel a figyelmet november 9-én közös sajtótájékoztatón a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária Csoport. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tartott rendezvényen a két szervezet szakemberei bemutatóval egybekötve ismertették a legfontosabb tudnivalókat.

Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője elmondta, évente átlagosan 6500-7000 lakástűz keletkezik Magyarországon, amelyek közül sok valamilyen elektromos hibára vezethető vissza. Riasztó adat, hogy a tragikus kimenetelű tüzek 81 százaléka otthoni környezetben keletkezik. Az ezredes emlékeztetett arra, a problémát egyebek mellett okozhatják régi, a mainál jóval kisebb igénybevételre tervezett elektromos vezetékek, helytelenül használt hosszabbítók, nem megbízható forrásból beszerzett berendezések, valamint feleslegesen bedugva hagyott, túlhevült készülékek.

Losonczi Gergely, az E.ON Hungária Csoport vállalati kommunikációs vezetője emlékeztetett arra, hogy a cég és a katasztrófavédelem több mint egy évtizede dolgozik együtt partnerként az elektromos- és gázhálózattal összefüggő balesetek megelőzésén, valamint azon, hogy ha mégis bekövetkezik a baj, a lehető legfelkészültebbek legyenek a veszélyhelyzet kezelésére a szakemberek. Az E.ON tanpályáin az idén is sok száz tűzoltásvezető kapott elméleti és gyakorlati képzést a leggyakoribb áram- és gázhálózati veszélyhelyzetek kezeléséről. A szakember hangsúlyozta, az otthonok biztonságáért a családok tudnak a legtöbbet tenni, ehhez azonban ismerniük kell a veszélyre figyelmeztető jeleket, a szolgáltató és a katasztrófavédelem ezért rendszeresen felhívja a figyelmet a veszélyforrásokra.

A sajtótájékoztatót követően a szakemberek egy bemutatófalon szemléltették, mi is történik akkor, ha a régi, elavult vezetékeket és kötéseket túlterhelik. Egy átlagos lakás elavult elektromos hálózatát modellező falon kötődoboz, konnektor, kismegszakító, lámpa és kapcsoló kapott helyet. Hőkamerával folyamatosan nyomon lehetett követni, hogyan melegszenek a vezetékek. Nem kellett hozzá sok idő és 134 Celsius-fokon füstölni kezdett az egyik elavult kötés. A tűzoltók bemutatták azt is, hogy összetekert állapotban nem szerencsés használni a hosszabbítót, az eszköz ugyanis ilyenkor felmelegszik, és tűzveszélyessé válik. Az elhangzottakból és a látottakból kiderült: az elektromos tüzek elkerülése érdekében a régebben épült otthonok elektromos hálózatát ajánlott felújítani, emellett egy, a plafon közepére felszerelt füstérzékelő pedig egyenesen életmentő lehet. 

 

Fotó: Szőke Péter – BM OKF