Gyerekek alkotásait várja a tűzmegelőzési bizottság

2021. szeptember 28. 13:23

A tűzoltókról készült rajzokat és a tűzmegelőzést fókuszba helyező pályamunkákat vár a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság. A testület szeptember huszonhetedikei munkaértekezletén a nyári prevenciós programokat is értékelték.

A megyei tűzmegelőzési bizottság tagjai rendszerint minden ősszel és tavasszal egyeztetnek azokról a szezonális tűzvédelmi témakörökről, veszélyekről, amelyekre szeretnék felhívni a lakosság figyelmét. A legtöbb lakás- és vegetációtűz figyelmetlenség miatt történik, ezért az ismeretek felújításával és odafigyeléssel ezek a tűzesetek megelőzhetőek. A munkaértekezleten Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, a testület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Tóth Péter társelnök, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője köszöntőjében kiemelte a bizottság lakosságtájékoztató prevenciós tevékenységét, rendezvényeken történő részvételét. Példaként említette az EFOTT fesztivált, ahol a tűzmegelőzési bizottság interaktív programjai nagyon népszerűek voltak a fiatalok körében. A Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság emellett részt vett az idei Szántóföldi Napokon is, amelynek Mezőfalva adott otthont. Az erdőtüzek megelőzése érdekében a Vadex Zrt-vel együttműködve mutatták be a tűzoltók a helyes tűzrakás módját, és hívták fel a figyelmet a szabadtéri tűzgyújtás szabályaira. A lakossági tájékoztatók mellett több témakörben tűzvédelmi szakmai napot tartottak a katasztrófavédelem munkatársai.

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság idén is meghirdette az alkotói pályázatát az óvodásoknak és iskolásoknak. Október 15-ig várják a gyerekek munkáit, amelyek bemutatják, hogyan látják a tűzmegelőzést és a tűzvédelmet, a tűzoltói hivatást. Az óvodások szabadkézi rajzokat vagy kézműves alkotásokat készíthetnek. Az iskolások három korcsoportban pályázhatnak. Hattól tíz, tizenegytől tizennégy, és tizenöttől tizennyolc éves korig szabadkézi rajzot, egyéb kézműves alkotást küldhetnek be, de írhatnak verset vagy mesét is, esetleg számítógépes programot készíthetnek.

A pályaműveket postán vagy e-mailen, illetve előzetes egyeztetés után személyesen nyújthatják be a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz, a korcsoport és kategória megjelölésével.

Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Postacím: 8050 Székesfehérvár, Pf. 947.
E-mail: srwre.gvgxnefnt@xngirq.tbi.uh
Személyesen: Székesfehérvár, Szent Flórián krt. 2.

Az országos pályázat fővédnöke dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. Az országos bírálóbizottság elnöke dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő.

A megyei versenyen első helyezést elért alkotások részt vesznek az országos versenyen is, amelynek díjait egy később meghatározott időpontban Budapesten adják át. Az országos verseny győztesei értékes díjakat kapnak, emellett különdíjak is gazdára találnak majd. Az az óvoda, illetve iskola, ahonnan a legtöbb pályázatot nyújtják be, elnyeri a „Legkreatívabb óvoda/iskola 2021” címet, amelyért izgalmas tűzoltó-bemutató jár, amelyen gyerekek megismerhetik a füstsátrat, olthatnak tálcatüzet, és vághatnak roncsot is. Mindez tűzvédelmi oktatás keretein belül, játékos formában történik.

 

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados