Önkéntes tűzoltó egyesületek támogatása

2021. június 03. 15:15

Döntés született az önkéntes tűzoltó egyesületek pénzbeli támogatásáról. A katasztrófavédelem 2021-ben is hétszázmillió forint összértékű támogatást oszthat szét a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a hétszázmillió forintból százmilliót az önkéntes mentőszervezetek kapnak.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt pályázatra az idei évben hatszázharminchat egyesület nyújtott be pályázatot, amelynek segítségével működési, gépjármű- és szertárfelújítási támogatásokhoz, valamint különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak. Idén harmincöttel több önkéntes tűzoltó egyesület részesül támogatásban, mint az elmúlt évben.

Idén is nő az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma, június elsejével már hatvan önkéntes tűzoltó egyesület lesz jogosult az önálló beavatkozásra. A tervek szerint év végére újabb egyesület teljesíti az előírt feltételeket. Szintén emelkedett a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületek száma, idén több mint kilencvenöt százalékuk nyújtott be pályázatot.

A bíráló bizottság munkájában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai mellett a Magyar Tűzoltó Szövetség által delegált tagok is részt vettek. Első körben a pénzbeli támogatások jóváhagyása történt meg, míg a természetbeni támogatásokról az egyes beszerzési eljárások után döntenek.

A pénzbeli támogatásokra vonatkozó javaslatot az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, ennek értelmében valamennyi, ebben a kategóriában pályázó önkéntes tűzoltó egyesület pozitív elbírálásban részesült. Ötszázhárom egyesület összesen 287,1 millió forint támogatást kap. A fennmaradó keretösszeg a természetbeni támogatásokhoz nyújt fedezetet.

A pályázók ebből az összegből működési költségeikre, szertárépítésre és felújításra, valamint gépjármű és technikai eszköz felújítására fordíthatnak, egyes eszközöket pedig maguk szerezhetnek be.

Indexkép: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes


Kapcsolódó dokumentumok:

(2021.06.03.)