Főzés közben keletkezett tűz

2021. február 19. 10:09

Rövid idő alatt két konyhatűzhöz is riasztották a tűzoltókat február 18-án Fejér megyében.

Társasház második emeleti konyhájában keletkezett tűz csütörtökön délben Bicskén. Az elektromos tűzhelyen az ebéd készítése közben gyulladt meg az olaj. A lakóknak a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült eloltaniuk a tüzet. A bicskei önkormányzati tűzoltók hőkamerával vizsgálták át a konyhát, további izzó részeket nem találtak. A tűzben a szagelszívó és a konnektorok megrongálódtak, a falak kormozódtak. Személyi sérülés nem történt.

Nem sokkal később Pusztavámról is konyhatűzről érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez. Egy családi ház konyhájában ugyancsak a tűzhelyen készülő étel gyulladt ki, és a felcsapó lángoktól a mennyezet is meggyulladt. A tűz nagyon gyorsan terjedt. A lángokat a móri és az oroszlányi önkormányzati tűzoltók fojtották el. A tűzben a tizenöt négyzetméteres konyha kiégett, a nappali berendezési tárgyai is megrongálódtak, a falak kormozódtak. Személyi sérülés nem történt.

Fejér megyében évente átlagosan 230 lakástűz keletkezik. Az elektromos berendezések használatával, a dohányzással, vagy a sütés-főzéssel összefüggő tűzesetek az időjárástól függetlenül, az év bármely időszakában előfordulhatnak. Tűzhelyen felejtett étel miatt minden hónapban riasztják a tűzoltókat. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért ha a lakók időben észlelik a tüzet, nagyobb az esély a sérülések elkerülésére, a menekülésre, lehetőség nyílik a tűzoltók és - társasházak esetében - a szomszédok gyors értesítésére. Ebben segítenek a füstérzékelő készülékek, amelyek a tűz kezdeti szakaszában keletkező füstöt észlelve átlagosan egy percen belül hangos sípolással jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a kisebb tüzek eloltására.

 

Fotó: Czupár Norbert, móri önkormányzati tűzoltóság