Tartalomjegyzék

Két házban is szivárgott a szén-monoxid

2020. november 20.

Fejér megye tűzoltóit két esetben riasztották szén-monoxid miatt november 19-én. Az adonyi családi házban gázkazánnal, míg Pálfán cserépkályhával és kandallóval fűtöttek a lakók.

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy családi házban csütörtök este a Fejér megyei Adonyban. Az épületben egy gázkazán és egy gázbojler üzemelt. A pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói a lakás több helyiségében is szén-monoxid-koncentrációt mértek. A szolgáltató szakemberével közösen megállapították, hogy a kazánt felül kell vizsgáltatni. Személyi sérülés nem történt.

Szén-monoxid szivárgott egy családi házban tegnap este a Tolna megyei Pálfán. A simontornyai önkéntes tűzoltók érkeztek ki elsőként a helyszínre, akik a cserépkályha közelében kimutatták a mérgező gázt. Az épületben a kályha mellett egy kandallóval is fűtöttek, amikor jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A sárbogárdi hivatásos tűzoltókkal közösen átszellőztették a lakóházat. A katasztrófavédelem kéményseprőt hívott az épülethez. Személyi sérülés nem történt.

A leggyakrabban akkor keletkezik szén-monoxid, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. A mérgező szén-monoxid kialakulása néhány egyszerű lépéssel megelőzhető:

  1. Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket!
  2. Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni.
  3. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!
  4. Szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt!

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhetőek.