A szén-monoxid (CO) veszélyeiről

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni. A szén-monoxid-mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szén-monoxid jelenlétének késői felismerése könnyen tragédiához vezethet. A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.


Hogyan alakulhat ki veszélyes helyzet?

A szén-monoxid szénvegyületek tökéletlen égése során képződik, főleg belsőégésű motorokban, és földgáz égetése során a cirkókban, kazánokban, átfolyós vízmelegítőkben folyamatosan képződik. Üzemanyagnak is használható, levegővel jellegzetes kék lánggal ég.
Szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. A sűrűsége közel áll a levegőéhez, ezért egyenletesen oszlik el a légtérben. Erősen mérgező. Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, ezzel a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza. A hemoglobin akkor is megköti a szén-monoxidot, ha a levegő szén-monoxid tartalma csekély. 250-szer nagyobb affinitással kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén.


Belégzése során:

  • azonnali hatása: fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése.
  • tartós hatása: a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti, hozzájárulva a koszorúér-elmeszesedéshez, szűkíti a koszorúereket, növeli a szívinfarktus kockázatát. Szén-monoxid-mérgezés esetén szabad levegőn mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni.

 
Hogyan előzhető meg a veszély?
 

1. Épületen kívüli berendezés:
 A legkézenfekvőbb megoldás, ha a fűtőberendezést és kéményt úgy helyezzük el, hogy ne legyen közvetlen kapcsolata a lakótérrel. Tudnivaló, hogy nem minden épület esetében valósítható meg a különálló kazánhelyiséggel kialakított központi fűtés.
 
2. Épületen belüli berendezés, de a légtérkapcsolat kizárva:
 Az épületen belül elhelyezett zárt égésterű, úgynevezett „C” típusú gázkészülékek működésük során nem a helyiség levegőjét használják, hanem a kültérből közvetlenül szívják be a levegőt, ezért üzembiztos működésük mellett a lakótérben szén-monoxid jelenlétével nem kell számolni.

3. Épületen belüli berendezés és közvetlen légtérkapcsolat:
 A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött („A” típusú), valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött („B” típusú) gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják. Ezért alapvetően befolyásolja megbízható működésüket a helyiségek építészeti kialakítása és használata.
 
 Aki „A” vagy „B” típusú gázkészülékkel rendelkezik és fokozott légzárású nyílászárók beépítését vagy a meglévő nyílászárók tömítését, esetleg elszívó/szellőző ventilátorok beépítését tervezi, annak előzetesen terveket kell készíttetnie arra jogosult tervezővel és azokat jóvá kell hagyatnia a területileg illetékes gázszolgáltatóval (elosztói engedélyes).
 
Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy gázüzemű vagy vegyes tüzelésű fűtési technikák esetén, fokozott figyelmet fordítsanak arra, hogy az új típusú nyílászárók megfelelő szellőzőnyílással legyenek ellátva. A szigetelés és a szellőzés hiteles szakemberek által történő beszereltetése szükséges. Régebbi típusú nyílászárók esetén felülvizsgálatot, ellenőrzést érdemes előirányozni. Ez fokozottan fontos azoknál az ingatlanoknál, ahol konyhai elszívó berendezés működik, ugyanis az elszívó működése alatt fellépő depresszió miatt a kéményből az égéstermék visszaáramolhat a lakótérbe.

Célszerű minden gázfűtéssel rendelkező ingatlanba a cirkó vagy kazán közelébe szén-monoxid-érzékelőt telepíteni (veszélyes szén-monoxid-koncentráció esetén erőteljes hangjelzést ad), ami adott esetben életet menthet.
 


A fatüzeléshez falazott kémények veszélyeiről itt olvashat.

Tanácsok fűtési időszakra