Tűzoltó múzeum Székesfehérváron aloldal fejlécképe

Tűzoltó múzeum Székesfehérváron

A székesfehérvári tűzoltó múzeum a Székesfehérvári Tűzoltó Egylet alakulásának 125. évfordulóján rendezett országos tűzoltónap keretében - 1998. május 1-jén - nyílt meg. Az önkéntes tűzoltók történetének és múltjának feltárását, emlékeinek gyűjtését a Havranek József Tűzvédelmi Alapítvány kezdeményezte.

A kiállítás időrendi sorrendben mutatja be a városi tűzvédelem fejlődésének történetét. Külön figyelmet fordít a legnagyobb, az 1843. szeptember 5. és 11. között városrészeket elpusztító tűzvészre. A tűzoltószerek, eszközök bemutatásán túl, levéltári és múzeumi dokumentumokkal ismerteti a tűzvédelem és tűzrendészet, majd az önkéntes, utóbb a hivatásos tűzoltóság működését. A kiállítás látványos része a XIX. század közepét idéző enteriőr; amely a tűzoltók áldozatos munkáját szemlélteti. A múzeum egyik legszebb darabja a Szent Flórián zászló a múlt század 70-es éveiből, valamint a tűzoltók védőszentjének szobra. A kiállításon láthatók az egykori tűzoltó egyenruhák, díszsisakok, emlékérmek.

A tárlat a II. világháborús időszak légvédelmi feladatait is ellátó tűzoltók munkájának megörökítésével, valamint az ezt követő 1948-ig terjedő időszak bemutatásával zárul.

Cím:

Székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság,

8000 Székesfehérvár, Szent Flórián körút 2.

Postacím:8050 Székesfehérvár, Pf. 947.
Telefonszám:+36-22-513-230
E-mail:fmsine@xngirq.tbi.uh

A múzeum a tűzoltólaktanya épületenergetikai korszerűsítési munkálatai miatt átmenetileg nem látogatható