Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Móron

2022. november 16.

Gyerekek is voltak abban a családi házban, ahol a mérgező gáz miatt riasztott a szén-monoxid-érzékelő november 16-án reggel Móron. Az épületben gázkonvektorokkal fűtöttek. A szén-monoxid-érzékelő riasztása után a házban tartózkodó felnőtt rögtön hívta a 112-es segélyhívó számot, és a három kisgyermekkel az udvaron várta meg a segítséget. A móri önkormányzati és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók mérései kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. Személyi sérülés nem történt.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés a megfelelő szellőzés hiánya miatt nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok működése közben jelentkezhet ez a probléma. Minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán, a sparhelt, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, amelyek a fűtéshez a szoba levegőjét használják. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

A legbiztonságosabb, ha még a fűtési szezon előtt egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

 

Az indexkép illusztráció.