Kazánrobbanás Móron

2022. szeptember 26. 11:55

Vegyes tüzelésű kazán robbant fel szeptember 24-én délelőtt Móron. Egy családi ház kazánhelyiségében gyújtottak be a vegyes tüzelésű kazánba, ám a tüzelőberendezésen a vízkeringetést biztosító csapot elfelejtették megnyitni, amelynek következtében a kazán felhevült és felrobbant. A kazánház fala kidőlt és a mellette lévő ajtótok meglazult. A móri önkormányzati tűzoltók az épületet áramtalanították, a gázt elzárták és átvizsgálást végeztek. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. Személyi sérülés nem történt.

Régebbi fűtési rendszereknél a kazánrobbanások leggyakoribb oka, amikor a gázkazánról a szilárd tüzelésű kazánra történő átállás során megfeledkeznek a vízkeringetést biztosító csap megnyitásáról, ilyenkor a keletkező túlnyomás miatt történik robbanás. Szilárd tüzelésű kazánoknál szintén robbanáshoz vezethet, amikor a kazánt túlfűtik, amelynek következtében a víz felforr és a megemelkedett nyomást a szerkezet már nem bírja el, ezért felhasad. Váratlan áramszünet esetén pedig a keringető szivattyú leállása vezethet robbanáshoz. A modern kazánoknál ez ma már nem jelenthet gondot, hiszen egy túlnyomást szabályzó szelep biztosítani tudja az állandó és megfelelő üzemi nyomást.

A hasonló balesetek megelőzhetőek a fűtőberendezések évenkénti karbantartásával és figyelmes használatával. Idős hozzátartozónknak, szomszédunknak segítsünk a tüzelő-fűtő berendezések ismételt elindításában.

 

Fotó: móri önkormányzati tűzoltóság