Három termékkel bővült a megfelelő szén-monoxid-érzékelők listája

2021. január 05. 15:12

Három újabb szén-monoxid-érzékelőről állapította meg a katasztrófavédelem azt, hogy megfelelően jelzik a mérgező gáz jelenlétét a zárt térben. A piacfelügyeleti hatóság folyamatosan ellenőrzi a forgalomban lévő berendezéseket, és frissíti a megfelelőnek, illetve nem megfelelőnek talált szén-monoxid-érzékelők listáját.

A berendezések tesztelése akkreditált laboratóriumokban történik, az eszközöket négy különféle összetételű gázkoncentráció, azaz különböző arányú levegő- és szén-monoxid-gázelegy környezetében vizsgálják. A jól működő berendezéseknek bizonyos időegységen belül le kell adniuk a riasztást. Amennyiben előbb vagy később jeleznek, illetve nem riasztanak, úgy nem alkalmasak arra, hogy forgalomba kerüljenek.

A negatív listán szereplő termékek forgalmazását a hatóság minden esetben megtiltja. A forgalmazó határozatot kap arról, hogy nem árusíthatja tovább a megbízhatatlan készüléket, illetve vevőitől vissza kell vásárolnia azokat. 

A BM OKF honlapján folyamatosan elérhetőek a legaktuálisabb felülvizsgálati eredmények. A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy semmilyen körülmények között ne vásároljanak a negatív listán szereplő termékek közül, illetve amennyiben korábban már beszereztek ilyen érzékelőt, akkor azt cseréljék le a pozitív listán található termékek valamelyikére. 

A szén-monoxid-érzékelők listája ITT elérhető.

Fotó: Szőke Péter BM OKF