Szemetes gyulladt ki egy fehérvári lakásban

2020. június 30. 12:12

Panellakásból szivárgó füst miatt riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit június 30-án délelőtt Székesfehérváron.

A Szekfű Gyula utcai épülethez két gépjárműfecskendővel és a létraszerrel érkeztek ki a tűzoltók. Az egyik földszinti lakás konyhájában a szemeteskuka kapott lángra. A tüzet az egységek kiérkezése előtt a szomszédok eloltották, és a lakásban tartózkodó idős férfit kimentették. A tűzoltók a lépcsőházat átszellőztették, és átvizsgálták a konyhát, ahol további izzó részeket nem találtak a megégett szemetes és a megolvadt műpadló közelében. A füst a többi lakásba nem szivárgott be. A kimentett lakót a mentők kivizsgálásra kórházba szállították.

Tűzeset miatt szombaton éjszaka is egy székesfehérvári lakásnál kérték a tűzoltók segítségét. A József Attila utcai panelházban ugyancsak a szomszédok kértek segítségét, mert hallották, hogy az egyik első emeleti lakásban hangosan sípolt egy füstérzékelő készülék. A tűzoltók az ablakot betörve jutottak be a lakásba, ahonnan egy eszméletlen embert mentettek ki. Az előszobában, fejmagasságban elhelyezve találták meg a folyamatosan sípoló, a veszélyre figyelmeztető füstérzékelőt. A készüléknek, a szomszédok figyelmességének és a gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően nem történt tragédia. A kimentett lakót a mentők kórházba szállították. Az odaégett vacsorát a tűzoltók kivették a sütőből, és átszellőztették a lakást.

Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért minden lakásba javasoljuk akár elemmel, akár beépített akkumulátorral működő füstérzékelő elhelyezését.

 

A kép a Szekfű Gyula utcai tűzesetnél készült, fotó: székesfehérvári hivatásos tűzoltóság