Hangos üzemű szirénapróbák szeptember 2-án

2019. augusztus 30. 07:05

Paks harminc kilométeres körzetében, valamint Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban lesz hallható teljes körű szirénapróba szeptember 2-án, hétfőn.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatja a lakosságot, hogy a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített Monitoring és Lakossági Riasztó rendszer szirénáinak működését ellenőrzik szeptember 2-án, hétfőn 11:00 órakor, melynek során Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban hangos üzemű (teljeskörű) szirénapróba végrehajtására kerül.

Emellett a Paksi Atomerőmű harminc kilométeres körzetébe eső településeken is ellenőrzik a lakossági tájékoztató- és riasztó rendszer működőképességét, melynek során a megyében Alap, Alsószentiván, Cece, Előszállás, Nagykarácsony, Sáregres, Vajta településeken szeptember 2-án, hétfőn 13:00 órakor hangos üzemű (teljeskörű) szirénapróba végrehajtására kerül sor.

A szirénapróba során a próbára történő figyelemfelhívás mellett a „Katasztrófariadó” (két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú /üvöltő/ hang), valamint a „Veszély elmúlt” (kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés) jelzéseket lehet majd hallani a megjelölt időpontban. A szirénák megszólalása csak a rendszer próbája, a lakosságnak semmiféle teendője nincs. Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben NEM szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés!