Sajtómeghívók


SAJTÓMEGHÍVÓ – a lajoskomáromi önkéntes tűzoltóság beiktatási ünnepségére

Fejér megyében másodikként a lajoskomáromi önkéntes tűzoltó egyesület szerezte meg a jogosultságot, hogy a közeljövőben önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltósággá váljon. 2016. január 1-jétől az egyesület négy településen és kettő településrészen – Lajoskomáromban, Mezőkomáromban, Szabadhídvégen és a Tolna megyei Felsőnyéken, valamint Enying-Kabókapusztán és Dég-Újtelepen - a vállalt készenléti időszakban önállóan is beavatkozhat olyan káreseteknél, amelyek felszámolásához hivatásos tűzoltó egységek nem szükségesek. 

A lajoskomáromi önkéntes tűzoltó egyesület önálló beavatkozásra való beiktatására ünnepélyes keretek között kerül sor. A rendezvényen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében részt vesz dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő.

A rendezvény időpontja:                 2015. december 31. (csütörtök), 11 óra

A rendezvény helyszíne:                  Lajoskomárom, Ozorai út 1.,

önkéntes tűzoltó egyesület szertára

Tervezett program:

11:00   A Lajoskomáromi Általános Iskola diákjainak ünnepi nyitóműsora

11:20   Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi  Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelőjének ünnepi beszéde

11:30   Pirtyák Zsolt, Lajoskomárom polgármesterének köszöntője

11:40   Az önálló beavatkozásra jogosító dokumentumok átadása

11:45   Az önkéntes tűzoltó egyesület megáldása

11:55   Ünnepség zárása

 


 

SAJTÓMEGHÍVÓ – Katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat

Autóbusz, veszélyes anyagot szállító kisáruszállító és személygépkocsi tömegbalesetének műszaki mentési gyakorlatát tartja a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség együttműködve a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei szervezetével, a Fehérvári Tűzoltó Egyesülettel, a fehérvárcsurgói önkéntes tűzoltó egyesülettel, a rendőrséggel és a polgárőrséggel, valamint a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt-vel október 15-én Móron.

A gyakorlat időpontja:                     2015. október 15. (csütörtök) 10:00 óra

A gyakorlat helyszíne:                     Mór, Akai út és Mester utca kereszteződése

A gyakorlat feltételezése alapján jelentős mennyiségű csapadék hullott a balesetet megelőző 24 órában Fejér megye móri járásában. A rossz látási és útviszonyok miatt Móron, az Akai út és Mester utca kereszteződésében egy személyautó nem adja meg az elsőbbséget az iparterület dolgozóit szállító autóbusznak. A buszsofőr elrántja a kormányt, ennek következtében oldalára dől, és a személyautó motorháztetején támaszkodik. A balesetet szenvedett gépjárművekbe vészfékezést követően belecsúszik egy kisáruszállító teherautó, amely veszélyes anyagot szállít.

Az autóbuszban a gépjárművezetővel együtt tíz, a személyautóban és a kisáruszállítóban egy-egy gépjárművezető utazik. A sérültek saját erejükből nem tudják elhagyni a járműveket, a kisáruszállító és a személyautó vezetőjét hidraulikus mentőszerszámok segítségével a tűzoltóknak kell kiszabadítani. Az autóbusz sérültjei közül hat személynél súlyos sérülést kell feltételezni, ebből adódóan kimentésük csak mentőhordágy alkalmazásával történhet.

A feltételezett baleset felszámolását a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, a katasztrófavédelmi mobil labor közreműködésével a székesfehérvári hivatásos és a móri önkormányzati tűzoltók végzik. A műszaki mentési feladatok végrehajtásában egy tűzoltó daru is részt vesz.

A gyakorlat célja a társszervekkel történő együttműködés, a több szervezetet érintő feladatok koordinatív összehangolásának gyakorlása. A társszervezetek és segítő-támogató szervezetek munkamódszereinek, eszközeinek megismerése. Felkészítés tömeges baleseti helyszínen és veszélyes anyag jelenlétében történő beavatkozásra, az önkéntes tűzoltó egyesületek gyakoroltatása.

A gyakorlatra a szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

A gyakorlat lezárt területen történik, ezért kérem részvételi szándékukat október 14-én, szerdán 16:00 óráig a fejer.szovivo@katved.gov.hu e-mail címen, vagy a 06/70/772-67-26-os telefonszámon jelezni szíveskedjenek.

 


SAJTÓMEGHÍVÓ – Székesfehérvár külső védelmi tervének teljes körű gyakorlatára

A lakosság védelme érdekében külső védelmi terv készítésére és gyakoroltatására kötelezettek azok a települések, amelyek vonzáskörzetében úgynevezett felső küszöb értékű – veszélyes anyagokkal foglalkozó – üzem működik. Székesfehérvár tekintetében ilyen a Flaga Gáz Kft. töltőüzeme, ezért a megyeszékhely is rendelkezik külső védelmi tervvel, amelyet az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében október 14-én teljes körűen gyakorolnak a szakemberek. Ennek részeként délelőtt kétszer is megszólalnak a városban telepített, lakossági tájékoztató szirénák, valamint a töltőüzemnél a telephely dolgozóival együttműködve egy kárfelszámolási gyakorlatot tart a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség, amelyen összesen tizenegy járművel részt vesznek a székesfehérvári, a pusztaszabolcsi, a sárbogárdi és Somogy megyéből a siófoki hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor.

A gyakorlat tervezett időpontja:     2015. október 14. (szerda), 11:00 óra

A gyakorlat helyszíne:                     Székesfehérvár, Sóstó út 17.

A gyakorlat feltételezése alapján a közúti tankautó töltőben egy tartályautó töltése közben műszaki meghibásodás miatt a töltőcsonkból jelentős mennyiségű a gáz kerül a szabadba. A lefejtő észleli a gázömlést és megpróbálja elhárítani a hibát, ám nem sikerül neki. Ezért bekapcsolja a lefejtő állás tűzjelzőjét, majd a tankautó vezetőjével együtt elindul a kontrollszoba felé. A szükséges hatóságok és szolgáltatók (mentők, katasztrófavédelem, rendőrség, közműszolgáltatók) értesítésével egy időben az üzemi kárelhárítók megkezdik a beavatkozást.

A gyakorlatra a szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

A gyakorlat során a töltőüzemen belül egy kijelölt helyről lehetőség nyílik kép- és videófelvételek készítésére, ezért kérem részvételi szándékukat október 13-án, kedden 16:00 óráig a fejer.szovivo@katved.gov.hu e-mail címen, vagy a 06/70/772-67-26-os telefonszámon jelezni szíveskedjenek.

 


SAJTÓMEGHÍVÓ – A Pusztaszabolcsi Katasztrófavédelmi Őrs ünnepélyes átadására.

A katasztrófavédelem egyik legfontosabb feladata az állampolgárok életének, egészségének, anyagi javaiknak a biztosítása. Ennek megteremtése érdekében kiemelt helyen szerepel az úgynevezett mentő tűzvédelem, amely során a bajba jutott polgárokat a lehető legrövidebb időn belül el kell érnünk. A Pusztaszabolcsi Katasztrófavédelmi Őrs tíz Fejér megyei település 34 000 lakosának fogja jelentős mértékben növelni a biztonságát.

Az átadáson ünnepi beszédet mond dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Csányi Kálmán Pusztaszabolcs polgármestere.

A történelmi egyházak képviselői megáldják a tűzoltó laktanyát, ezt követően a főigazgató és a polgármester közösen fogják átadni, illetve felavatni a Pusztaszabolcsi Katasztrófavédelmi Őrsöt. A szertárkapu előtt dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő pohárköszöntő beszédet mond.

A rendezvény időpontja:       2014. december 1. (hétfő) 09 óra 40 perc

A rendezvény helyszíne:      Pusztaszabolcsi Katasztrófavédelmi Őrs

      Pusztaszabolcs, Velencei út 63/2.

Az ünnepélyes átadásra szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

További információért Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó századost, a Fejér megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét hívhatja a 06/70/772-67-26-os telefonszámon.

Kérem továbbá, hogy részvételi szándékukat november 28-án, péntekig szíveskedjenek jelezni a szóvivő elérhetőségein.

_____________________________________________________________________________________________________________________

SAJTÓMEGHÍVÓ - A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ − TEPMEK – ünnepélyes átadására.

A katasztrófavédelem szervezetén belül kiemelt hangsúlyt kap a munkatársakról történő gondoskodás, ezen belül is a testi és lelki gondozás. A megyei igazgatóság épületében kialakított TEPMEK központ a teljes személyi állomány egészségügyi ellátása mellett a Komárom-Esztergom-, Tolna- és Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságokon szolgálatot teljesítő kollégák egészségügyi szűrővizsgálatait is elvégzi.

A megnyitón Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszönti a vendégeket, a központ átadásánál pedig Bittmann Tibor tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálat szolgálatvezetője mond avató beszédet.

A rendezvény időpontja:            2014. november 17. (hétfő) 12 óra 45 perc

A rendezvény helyszíne:            Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

                                                        8000 Székesfehérvár, Szent Flórián körút 2.

Az ünnepélyes átadásra szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom,
egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

További információért Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó századost, a Fejér megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét hívhatja a 06/70/772-67-26-os telefonszámon.

_____________________________________________________________________________________________________________________

MEGHÍVÓ - Sajtótájékoztató Kisapostagon június 24-én

Fejér megyében a Duna rendkívüli árhulláma miatt Kisapostagon volt szükség a legnagyobb védekezésre, ahol a folyó tetőzésének kritikus időszakában volt, hogy közel hatszázan erősítették a védműveket. Az összehangolt védekezés eredményeként kilencven ember otthonát sikerült megmenteni a vízelöntéstől. A védekezés helyszínén Dr. Bakondi György tű. altábornagy, árvízi helyreállítási miniszterelnöki biztos, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója sajtótájékoztatót tart, ahol beszámol a helyreállítás aktuális helyzetéről és összegzi a Fejér megyében végrehajtott feladatokat

A rendezvény időpontja:         2013. június 24. (hétfő) 10:00 óra
 
A rendezvény helyszíne:         Kisapostag, Panoráma utca
 

A sajtótájékoztatón részt vesz Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnöke és Magosi Lajos tű. ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a védelmi bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese.

A fenti eseményekre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.
 

Kéményseprő-ipari szolgáltatásról lesz lakossági fórum Dunaújvárosban

A kémények karbantartása és felülvizsgálata kapcsán a lakosságot érintő feladatokról és hatósági eljárásokról tart tájékoztatót a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség május 15-én, szerdán 16:00 órától Dunaújvárosban, a Városháza „C” épületének színháztermében. A lakossági fórumon lehetőség nyílik a témával kapcsolatban felmerült kérdések megválaszolására is.

A lakossági fórumon elhangzott tájékoztató itt letölthető


Tűzoltónapi felvonulás és nyílt nap Székesfehérváron

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepéhez kapcsolódóan a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság felvonulással egybekötött megemlékezéseket tart május 11-én, szombaton három helyszínen Székesfehérváron. A tűzoltógépjárművek felvonulását követően 10:00 és 14:00 óra között a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyílt napra várja az érdeklődőket a Szent Flórián körúti tűzoltólaktanyában.

Az ünnepség május 11-én, szombaton reggel 8:00 órakor a Szent Flórián körúti tűzoltólaktanyában a II. világháborúban hősi halált halt tűzoltók és mentők emléktáblájának koszorúzásával kezdődik, majd a tűzoltógépjárművek a Berényi út – Széna tér – Rákóczi Ferenc utca útvonalon a Távírda utcához érkeznek. A Szent Flórián-szobornál tartott rövid megemlékezést követően a menet a Várkörút – Mátyás király körút útvonalon a Zichy ligetbe érkezik, ahol koszorút helyeznek el Havranek József, egykori városkapitány, tűzoltóparancsnok emléktáblájánál.

A felvonulását követően 10:00 és 14:00 óra között a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyílt napot tart a Szent Flórián körúti tűzoltólaktanyában, ahol lehetőség nyílik a tűzoltógépjárművek és a speciális felszerelések, valamint a katasztrófavédelmi mobil labor megtekintésére. A látogatókat füstsátor és iparbiztonsági kockajáték is várja.

A nyílt nappal egy időben a tűzoltó-parancsnokság sportpályáján országos hagyományőrző tűzoltó versenyt rendez a Havranek József Tűzvédelmi Alapítvány. A versenyen férfi, női, ifjúsági és senior csapatok indulnak, és két kategóriában, kocsifecskendő-szerelésben és mozdonyfecskendő-szerelésben mérik össze tudásukat és ügyességüket.

A rendezvényekre minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!