Közlemények


Másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe
2018. augusztus 21.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban is hőségre számíthatunk. A kánikula miatt 2018. augusztus 21-én 12 órától augusztus 23-án 24 óráig másodfokú hőségriasztás érvényes.

A hőségben különösen fontosak azok az óvintézkedések, amelyekkel megóvhatjuk saját egészségünket és hozzátartozóink, szeretteink épségét.
 
Az egyik legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ilyenkor a szervezet több vizet igényel. Ügyeljenek arra, hogy lehetőség szerint 11 és 15 óra között árnyékos helyen tartózkodjanak, óvják magukat a tűző naptól, leégéstől.
 
Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy kisgyermeket, vagy háziállatot senki ne hagyjon az autóban. Egy napos részen parkoló autóban percek alatt akár 60 Celsius-fokra is forrósodhat a levegő. Az extrém hőmérséklet az autóban kiszáradáshoz, eszméletvesztéshez, vagy akár halálhoz is vezethet. Ha valaki autóban hagyott állatot, vagy gyermeket lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőség kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának is, ezért körültekintően grillezzenek és sütögessenek, a tüzet egyetlen percre se hagyják magára. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.katasztrofavedelem.hu és a www.erdotuz.hu weblapokon látható térképről tájékozódhatnak.

A hőséggel kapcsolatos egyéb információk, valamint azon Fejér megyei légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, ITT olvasható.