Közlemények


Szúnyoggyérítés a Velencei-tó környékén
2018. június 26.
A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés keretében a héten a Velencei-tó környéki településeken és Tácon repülőről permetezik a szúnyogokat. A légi úton történő gyérítés Fejér megyében összesen 3268 hektár területet érint.

A tervek szerint – amennyiben az időjárás is engedi - Gárdonyban, Nadapon, Pákozdon, és Sukorón június 27-én, szerdán, Kápolnásnyéken, Velencén, Zichyújfaluban és Tácon június 28-án, csütörtökön permetezik repülőről a szúnyogokat.

A szúnyoggyérítéshez használt készítményeket a közegészségügyi hatóság hagyta jóvá, azoknak a hatóanyagát az Európai Unió engedélyezte. Az egyes permetezéseket a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei engedélyezik, a gyérítés hatékonyságát pedig entomológusok, rovartannal foglalkozó szakértők ellenőrzik. Ahol a permetezés nem volt eredményes, ott a kivitelezők megismétlik az eljárást.

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.