Közlemények


SAJTÓMEGHÍVÓ
2017. október 24.
Tömeges sérüléssel járó vasúti balesetet szimulálnak Székesfehérváron

Katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot tart csaknem ötven hivatásos tűzoltó és több mint negyven önkéntes, közösségi szolgálatát teljesítő diák bevonásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a MÁV Zrt.

A gyakorlat kezdésének időpontja:           2017. október 26. (csütörtök) 10:00

Helyszíne:                                                        Székesfehérvár, Takarodó út, MÁV Start Zrt.

A gyakorlat forgatókönyve szerint a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon közlekedő személyvonat összeütközik egy autóval, amely a tilos jelzés ellenére hajt be a vasúti átjáróba. A vonat első kocsija kisiklik, és nekicsapódik a vasúti átjárónál várakozó autóbusznak, amely felborul. A vonaton és a buszon utazók közül sokan megsérülnek, utóbbi járművön többen eszméletüket vesztik. A kisiklott vasúti kocsi végén tűz keletkezik. A személyautó vezetője a balesetben életét vesztette, a csomagtartóban szabálytalanul szállított veszélyes anyag miatt világos, ködszerű, kellemetlen szagú felhő száll fel. A kialakult helyzetet a katasztrófavédelem és a vasúttársaság a mentőszolgálat, a vöröskereszt, a rendőrség és a polgárőrség bevonásával közösen számolja fel. A kialakult helyzet kezelése érdekében a székesfehérvári hivatásos tűzoltók, a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor mellett Pusztaszabolcsról, Sárbogárdról, Pétfürdőről, Siófokról és Veszprémből érkeznek hivatásos tűzoltók.

A gyakorlaton a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében részt vesz Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a Tűzoltósági Főosztály főosztályvezetője.

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívjuk, egyben kérjük, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

A MÁV Start Zrt. telephelyére történő belépés érdekében részvételi szándékukat kérjük október 25. (szerda) 18:00 óráig jelezzék (Szabó-Bisztricz Anett tű. főhadnagy, e-mail: fejer.szovivo@katved.gov.hu, telefon: 06-70-77-26-726). A gyakorlat helyszínének megközelítését és a parkolást a Takarodó úton polgárőrök segítik.