Hírek


Új terepjáró a martonvásári önkéntes tűzoltóknál (videóval)
2019. október 17. 10:50
Eredményesen vett részt a katasztrófavédelem önkéntes mentőszervezetek részére kiírt pályázatán a Martonvásár Járási Önkéntes Mentőszervezet. Az elnyert támogatásból egy terepjárót állított készenlétbe a járási mentőcsoport tagjaként a martonvásári önkéntes tűzoltó egyesület. Az új járművet a szélsőséges időjárás okozta károk kezeléséhez szükséges technikai eszközökkel is felszerelik a jövőben.

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök és védőfelszerelések fejlesztésére, a működési költségek finanszírozására, valamint oktatásra nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig is a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában, a helyreállítási munkálatokban. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van, ezért a Martonvásár Járási Önkéntes Mentőszervezet tagjaként a martonvásári önkéntes tűzoltó egyesület egy új terepjáró készenlétbe állítására nyert támogatást.

A két éve újjáalapított szervezet tavaly csaknem hetven tűzoltói beavatkozásban vett részt Fejér megye három településén. Az egyesület idén januártól önállóan is beavatkozhat, már öt település - Tordas, Martonvásár, Ráckeresztúr, Baracska és Gyúró - közigazgatási területén vállal készenlétet.  2019-ben eddig kilencvennyolc káreset felszámolásában vettek részt, amelyek egyharmadát önállóan, a hivatásos és az önkormányzati tűzoltó egységek nélkül végezték. A napokban, az elnyert központi pályázati forrásból készenlétbe állított terepjárót a jövőben elsősorban a rendkívüli időjárás okozta károk elhárítása érdekében bevethető technikai eszközökkel - szivattyúval és láncfűrésszel - szeretnék felszerelni.

A martonvásári önkéntes tűzoltók a bicskei önkéntes tűzoltókkal kiemelt szerepet vállaltak nyáron a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét egy délután alatt sújtó viharkárok felszámolásában. A két szervezet legutóbb együtt vett részt az önkéntes mentőszervezetek első országos szakmai vetélkedőjén, ahol egy sikeres és szoros versengést követően Fejér megyét képviselve a középmezőnyben végeztek.

 

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy

 


 

Kapcsolódó képek:

Új terepjáró a martonvásári önkéntes tűzoltóknál (videóval) Új terepjáró a martonvásári önkéntes tűzoltóknál (videóval) Új terepjáró a martonvásári önkéntes tűzoltóknál (videóval)
>>> További képek a galériában <<<

 

Kapcsolódó információk: