Hírek


Sütőben felejtett vacsora okozott füstöt egy társasházban (videóval)
2019. szeptember 10. 09:18
Füstre figyeltek fel a lakók egy tízemeletes panelház több szintjén szeptember 9-én este Székesfehérváron. A Budai úti épülethez a bejelentés után nagy erőkkel, három gépjárműfecskendővel érkeztek ki a megyeszékhely hivatásos tűzoltói, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett emeletről emeletre haladva vizsgálták át a lakásokat. A harmadikon erős égett ételszag szivárgott az egyik lakásból, ezért a zárt bejárati ajtót felfeszítették.

A konyhában a sütőben felejtett vacsora égett oda, ennek a füstjét vették észre időben a társasház lakói. A tűzoltók átszellőztették a lakást. Személyi sérülés nem történt.

Fejér megyében évente átlagosan 260 lakástűz keletkezik. Az elektromos berendezések használatával, a dohányzással, vagy a sütés-főzéssel összefüggő tűzesetek az időjárástól függetlenül, az év bármely időszakában előfordulhatnak. Tűzhelyen felejtett étel miatt minden hónapban riasztják a tűzoltókat.

Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért ha a lakók időben észlelik a tüzet, nagyobb az esély a sérülések elkerülésére, a menekülésre, lehetőség nyílik a tűzoltók és - társasházak esetében - a szomszédok gyors értesítésére. Ebben segítenek a füstérzékelő készülékek, amelyek a tűz kezdeti szakaszában keletkező füstöt észlelve átlagosan egy percen belül hangos sípolással jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a kisebb tüzek eloltására.

A kép korábbi felvétel