Hírek


Gyerünk, gyerünk, még egy kicsi a célig!
2019. június 18. 16:50
Horoglétramászással és a százméteres akadálypálya leküzdésével rajtolt a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportverseny június 18-án, Székesfehérváron. A csapatok lelkesedése kitartásra buzdította a futamok versenyzőit, és szurkolásukkal egymást segítették a célba. A háromnapos megméretésen tizenkilenc megye és a főváros tűzoltói versengenek a bajnoki címért.

A rendezvényt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg hétfőn. Köszöntőjében gratulált a résztvevő csapatoknak, amelyek a megyei fordulók győzteseként már bizonyítottak, és most az országos bajnoki címért is versenybe szállnak.  A tábornok kiemelte, hogy a tűzoltósportversenyek évenkénti megrendezése lehetőséget ad a visszatérő indulóknak a baráti kötelékek megerősítésére, a fiataloknak a taktikai fogások elsajátítására, és az országos válogatott összekovácsolására. Bérczi László arra kérte az idősebb, nagyobb rutinnal rendelkezőket, tanítsák meg, mutassák meg az ifjabb generációnak, hogyan lehet a horoglétrával minél jobb eredményeket elérni. A tizenötödik országos torna megnyitóján a főfelügyelő tolmácsolta a verseny fővédnökének, dr. Pintér Sándor belügyminiszternek az üdvözletét. Az ünnepség a versenybírók és a csapatok fogadalomtételével zárult.

A legtöbb taktikai fogást és összehangolt mozgást igénylő horoglétramászással vette kezdetét kedden reggel a verseny a székesfehérvári tűzoltólaktanyában. A versenyzők a több mint harmincméteres rajt után a horoglétrát a mászóház ablakaiba akasztották be, majd egészen a harmadik emeletig másztak fel, az időmérő óra akkor állt meg, amikor a versenyző a párkányon átlendülve földet ért. A feladat igen sokrétű kéz- és lábfogást, valamint koncentrációt igényel, és nem utolsó sorban a félelem leküzdését, hiszen tizenegy méter magasságba kell felkapaszkodni. 

A délutáni százméteres akadálypályán már leginkább a sebesség számított, a gyorsaság határozta meg az egyéni eredményeket. A Regionális Atlétikai Központban a versenyzők egy két méter magas palánkon átugorva két tömlőt ragadtak meg, azzal átfutottak a nyolc méter hosszú gerendán, majd a tömlőket kigurítva és osztóra kapcsolva, egy szerelt sugárral értek célba.  

A versenyszabályzat alapján a tízfős csapatokból legalább hat, legfeljebb nyolc versenyző mind a horoglétramászásnál, mind pedig az akadálypályán kétszer állhatott rajthoz. Az összesített végeredménybe a legjobb hat egyéni idő számít.

Az országos tűzoltósportverseny tizenkilencedikén a négyszer százméteres váltóval és kismotorfecskendő-szereléssel folytatódik.

 

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy


 

Kapcsolódó képek:

Gyerünk, gyerünk, még egy kicsi a célig! Gyerünk, gyerünk, még egy kicsi a célig! Gyerünk, gyerünk, még egy kicsi a célig!
>>> További képek a galériában <<<