Hírek


Az idén is hétszázmillió forint jut az önkéntesek támogatására
2019. április 11. 12:05
A központi költségvetésben a tavalyi évhez hasonlóan összesen hétszázmillió forint áll rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. Ebből az összegből hatszázmillió forintra az önkéntes tűzoltó egyesületek, százmillió forintra pedig a mentőszervezetek pályázhatnak.

A pályázati forrás évről évre biztosítja az egyesületek és mentőszervezetek kiszámítható fejlődését, jelentős szerepet játszik abban, hogy folyamatosan erősödni tud az együttműködés a hivatásos és az önkéntes szervezetek között.
 
Az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatására kiírt pályázaton hagyományosan tűzoltási, műszaki mentési, ifjúságnevelési és hagyományőrzési tevékenységhez kapcsolódó működési és felhalmozási költségek finanszírozására, műszaki, technikai és informatikai fejlesztésre, valamint az önkéntesek képzésének támogatására lehet pályázni. Egy egyesület egy pályázatot nyújthat be, az elnyerhető összeg kategóriánként eltérő, a legtöbb pénzt a legmagasabb kategóriába tartozó egyesületek kaphatják.
 
Támogatás nyerhető a többi között alkalmassági vizsgálatok költségeire, szertárépítésre és -felújításra, EDR-rádiókra, védő- és technikai eszközökre éppúgy, mint tűzoltótechnika-kezelői vizsgára, vagy ifjúságneveléshez kapcsolódó kiadásokra. Az idei pályázaton is kérhető támogatás olyan rendszeresített szívó- és nyomóoldali szakfelszerelésekre, kéziszerszámokra, amelyek egyébként nem szerepelnek a kiírás mellékletében, emellett továbbra is pályázhatnak az egyesületek utánfutó beszerzésére. Új elemként került be az idei pályázatba a megkülönböztető jelzést adó készülékek beszerzése, szerelése és javítása, a kompozit palack, valamint elszámolható a bankköltség és az ügyvédi díj.
 
A pályázati dokumentációkat az önkéntes tűzoltó egyesületeknek május 10-ig kell eljuttatniuk ahhoz a hivatásos tűzoltó-parancsnoksághoz, amellyel az egyesületnek együttműködési megállapodása van. Ha egy egyesület több parancsnoksággal is kötött megállapodást, akkor a székhelye szerinti parancsnokságra kell benyújtania a pályázatot. A beérkezett pályázatok elbírálása legkésőbb június 21-ig megtörténik.
 
Az önkéntes mentőszervezetek támogatására kiírt pályázat célja, hogy a hazai katasztrófa-elhárításban részt vállaló mentőszervezetek támogatást kaphassanak működési, fejlesztési költségeikhez, ennek köszönhetően erősödnek mentési és beavatkozási képességeik, javul eszközellátottságuk. A pályázat keretein belül támogatható a mentőszervezetek tagjainak továbbképzése is, ami lehetővé teszi, hogy több káresemény felszámolásánál alkalmazzák őket.

Pályázatot csak a hivatásos katasztrófavédelmi szervvel hatályos együttműködési megállapodással rendelkező, minősített, önálló jogi személyiségű mentőszervezet nyújthat be. A mentőszervezetek technikai eszköz és gépjármű, védőeszköz és védőruha, működési költség, illetve oktatás és vizsgáztatás kategóriában pályázhatnak. Olyan technikai eszközökre és gépjárművekre lehet pályázni, amelyek a mentőszervezet alaptevékenységéhez, a nemzeti minősítő rendszerben elismert, igazolt vagy a minősítés megújításához, a pályázati időszakban vállalt képességeinek ellátásához szükségesek.
 
Az önkéntes mentőszervezetek pályázatát az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséghez kell benyújtani május 6-ig.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek 2019. évi pályázata

ÖTE pályázati kiírás_2019

ÖTE páyázati adatlapok_2019_1. sz.melléklet

ÖTE csatolandó dokumentumok_2019_2. sz.melléklet

ÖTE nyilatkozatok_2019_3. sz.melléklet

ÖTE nyilatkozat alkatrészhez_2019_4. sz.melléklet

ÖTE nyilatkozat ingatlanhasználatról_2019_5. sz.melléklet

ÖTE nyilatkozat szertárhoz_2019_6. sz.melléklet

ÖTE támogatási előleg kérelem_2019_7. sz.melléklet

ÖTE felhatalmazó levél_2019_8. sz.melléklet

ÖTE számlaösszesítő_2019_9. sz.melléklet

Az önkéntes mentőszervezetek 2019. évi pályázata

Mentőszervezet pályázati kiírás_2019

Mentőszervezet pályázati adatlapok_2019_1. sz.melléklet

Mentőszervezet csatolandó dokumentumok_2019_2. sz.melléklet

Mentőszervezet nyilatkozatok_2019_3. sz.melléklet

Mentőszervezet szakmai indokolás_2019_4. sz.melléklet

Mentőszervezet szakmai vélemény_2019_5. sz.melléklet

Mentőszervezet támogatási előleg kérelem_2019_6. sz.melléklet

Mentőszervezet felhatalmazó levél_2019_7. sz.melléklet

Mentőszervezet nyilatkozat alkatrészhez_2019_8. sz.melléklet

Mentőszervezet üzemanyag felhasználás_2019_9. sz.melléklet

Mentőszervezet számlaösszesítő_2019_10. sz.melléklet

Mentőszervezet védőruha_2019_11. sz.melléklet