Hírek


A szén-monoxid-érzékelőknek köszönhetően nem történt nagyobb baj (videóval)
2019. március 11. 10:08
A hétvégén két lakásban is a szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra Dunaújvárosban. A tűzoltók mindkét helyszínen kimutatták a gyilkos gázként is emlegetett szén-monoxidot a levegőben. Személyi sérülés a szén-monoxid-érzékelők alkalmazásának és a lakók helyzetfelismerésének köszönhetően nem történt.

Szombaton este egy társasházi lakás mellékhelyiségében a gázkazán közelében lévő szén-monoxid-érzékelő sípolni kezdett a dunaújvárosi Liszt Ferenc kertben. A készülék riasztása után a lakók elzárták a fűtőberendezést, kimentek a lakásból és értesítették a tűzoltókat, akik a kazán újraindítása után szén-monoxid-koncentrációt mértek a lakás levegőjében.

Időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy Gagarin téri társasházi lakásban is vasárnap este Dunaújvárosban. A fürdőszobában egy nyílt égésterű vízmelegítő működése közben áramlott vissza a mérgező gáz, amelyre a közelben elhelyezett szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat. A város hivatásos tűzoltói méréseket végeztek, melynek során kimutatták a mérgező gázt a lakás levegőjében. Mindkét esetről a katasztrófavédelem értesítette a gázszolgáltatót.

Egy jól működő fűtési rendszer is bármikor meghibásodhat, ezért minden olyan lakásba, ahol nyílt égésterű, gázüzemű fűtőberendezés (bojler, kazán, konvektor, átfolyós vízmelegítő) üzemel, a megelőzés érdekében elengedhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő alkalmazása.

A katasztrófavédelem honlapján, az alábbi linken közzétett érzékelők megbuktak az ellenőrzéseken, ne használja őket!
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak:
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

A kép illusztráció