Hírek


A megye biztonsága a legfontosabb
2019. február 19. 14:51
Évértékelő tiszti értekezleten összegezte az elmúlt esztendő tevékenységét a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója február 19-én Székesfehérváron. A megyeházán megtartott rendezvényen a társ- és együttműködő szervezetek, valamint a járási hivatalok vezetői is részt vettek. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, hivatalvezető képviselte.

Évértékelő beszédében Magosi Lajos tűzoltó ezredes, Fejér megyei katasztrófavédelmi igazgató szakterületenként bemutatta az igazgatóság elmúlt évben teljesített feladatait. Kiemelte, hogy a tűzoltói beavatkozások negyven százalékát a műszaki mentések tették ki, a tűzesetek száma pedig a korábbi esztendőhöz viszonyítva csökkent. A megyében már három önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltóság támogatja a hivatásos egységek munkáját, ugyanis Pázmánd és Lajoskomárom után a tavalyi lelkiismeretes felkészülés eredményeként januártól a martonvásári egyesület is beavatkozhat egyedül a káreseményeknél. Meghatározónak nevezte az ezredes a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottságnak az állampolgárok ismereteinek bővítésében, valamint a szezonális veszélyhelyzetekből adódó sérülések és anyagi károk megelőzése érdekében végzett tevékenységét.

A polgári védelmi szakterület kiemelt figyelmet fordított a települések közbiztonsági referenseinek, valamint a járási és a helyi önkéntes mentőcsoportok felkészítésére. A diákok katasztrófavédelmi ismereteinek elsajátításában évről évre nagy szerepet töltenek be a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyek. Szeptemberben a Fejér Önkéntes Mentőszervezet csaknem száz önkéntes bevonásával ismét megszerezte az árvízi és vízi mentési képességet igazoló, öt évre szóló nemzeti minősítő oklevelet.

Az iparbiztonsági szakterület rendszeresen ellenőrzi a veszélyesáru-szállítást a közutakon, vasútvonalakon és a Duna Fejér megyei szakaszán. A vízi szállítás során az ADN hatálya alá sorolt géphajóknál hibát, hiányosságot nem talált a katasztrófavédelem, míg közúton a járművek tizenegy százalékánál, a vasút esetében pedig a vizsgált kocsik csaknem három százalékánál tártak fel szabálytalanságot. A hatósági feladatokat áttekintve Magosi Lajos kiemelte, hogy Fejér megye fejlődését, a beruházások számának emelkedését tükrözi, hogy nő a katasztrófavédelemhez érkező szakhatósági megkeresések száma.

2018-ban is folytatódott az igazgatóság gépjárműparkjának korszerűsítése és fejlesztése. Sorban már a negyedik magyar gyártású Rába-Heros Aquadux X-4000-es gépjárműfecskendő érkezett a megyébe, emellett új szakfelszerelésekkel és egyéni védőeszközökkel bővült a tűzoltóságok eszközállománya. A gépjárműpark korszerűsítésének részeként az iparbiztonsági szakterület egy kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységgel gyarapodott, és a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálaton is új jármű szolgál. Évértékelőjében az igazgató részletesen beszámolt a területi egészségügyi, pszichológiai és munkabiztonsági ellátó központ tevékenységéről, a tűzoltók szakmai ismereteinek naprakészségét támogató képzésekről, valamint a hivatali, az ellenőrzési és a kommunikációs tevékenységről.

Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes beszédében kiemelte, hogy az igazgatóság 2018-ban is sokat tett Fejér megye biztonságáért. A térségben katasztrófavédelmi szempontból nem voltak kiemelkedő események, árvízi védekezésre nem volt szükség, és a szélsőséges időjárás sem támasztott rendkívüli feladatot az igazgatóság elé, ugyanakkor a meghatározott feladatokat az állomány teljesítette. Beszédének végén megköszönte az együttműködést a jelenlévő szervezetek vezetőinek, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományát pedig arra kérte, hogy ugyanolyan lelkesedéssel és kitartással szolgálják a jövőben is a megye lakosságát, mint tették ezt az elmúlt időszakban.

Dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója elismerően szólt az igazgatóság elmúlt éves tevékenységéről, és a közigazgatás nevében is köszönetet mondott a katasztrófavédelemnek, az idei célkitűzésekhez pedig eredményes és hatékony munkát, együttműködést kívánt.

 

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy


 

Kapcsolódó képek:

A megye biztonsága a legfontosabb A megye biztonsága a legfontosabb A megye biztonsága a legfontosabb
>>> További képek a galériában <<<