Hírek


Halálos szén-monoxid-mérgezés Székesfehérváron
2019. február 11. 13:40
Rosszullét miatt riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit február 8-án este egy Homoksor utcai lakóházhoz Székesfehérváron. A tűzoltók magas szén-monoxid-koncentrációt mértek a lakásban. A mentők két embert kórházba szállítottak, egyikük a kórházban életét vesztette.

A tűzoltók az ablakon át az egyik helyiségben – ahol égett a villany – két eszméletlen embert láttak, az ablaküveget azonnal betörték és a bejárati ajtót is felfeszítették. Amint beléptek az épületbe, a gázmérő műszer magas szén-monoxid-koncentrációt jelzett. A jól szigetelő, új nyílászárókkal rendelkező családi házban két nyílt égésterű gázkazán és egy gázkonvektor működött, szén-monoxid-érzékelő nem volt.

A szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőztetéséről, a levegő-utánpótlásról, vagyis a korábbi szellőzőket ne takarják el, az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. Fontos a fűtőeszközök évente szakemberrel történő felülvizsgálata és a kémény ellenőriztetése. Az új lakásba költözők is szakemberrel nézessék át a nyílt lánggal üzemelő konvektort, kazánt, átfolyós vízmelegítőt. Mivel egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos kiegészítő védelemként egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni.

A katasztrófavédelem honlapján, az alábbi linken közzétett érzékelők megbuktak az ellenőrzéseken, ne használja őket!
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak:
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf