Hírek


Tudatos fűtéssel megelőzhetőek a kéménytüzek - VIDEÓVAL
2019. február 06. 14:18
Februárban három olyan kéménytűzhöz riasztották Fejér megye tűzoltóit, ahol a vastagon lerakódott korom gyulladt be a füstelvezetőkben. A kéménytüzek egyik gyakori oka a helytelen fűtési szokásokra vezethető vissza. A háztartási hulladék tüzelőberendezésben történő égetése rendkívül rontja a kémények állapotát. Ahol rendszeresen szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a füstelvezetőben lerakódott kátrány és korom. A kéményről pedig másodpercek alatt átterjed a tűz a ház tetejére.

Az olyan kéményben, ahol akár csak két hétig szeméttel fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le, mint egy teljes fűtési szezonban egy olyan kéményben, amelynél megfelelő tüzelőt használtak. Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, műanyag palackokkal, gumiszármazékkal, lakkozott és festett fával, színes, fényes reklámújságokkal. A nedves tűzifa is elősegíti a kémények állapotának gyors romlását, hiszen az égéstermékkel távozó vízgőz kicsapódik a hideg kémény falazatán, amely elősegíti a korom lerakódását, a kátrányos réteg kialakulását.  

A tűzesetek megelőzése érdekében azokban a háztartásokban, ahol fával fűtenek, ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, cserépkályhához, vagy kazánhoz. A szilárd tüzelésű fűtőberendezések esetén a kéményeket évente mindenki ellenőriztesse kéményseprő szakemberrel, vegyék igénybe az ingyenes lakossági kéményseprő-ipari szolgáltatást, amelyet Fejér megyében a Kémény Zrt. lát el.

A videón egy erősen elszurkosodott kémény kamerás vizsgálata látható. A kéményseprő a padlástéri felső tisztítónyíláson át először lefelé vizsgálódik a műszerrel, majd a kamerát átfordítva a kitorkollást nézi meg. Jól látható, hogy a kémény belseje annyira elkátrányosodott, hogy egészen leszűkítette a járatot, a kéményfejnél a fény is alig jut át. A korom felületén szürkés színű hab látható, valószínűleg korábban már többször is begyulladt a szurokréteg, míg a fényes részek friss lerakódások. Ez az állapot egyrészt a kémény rossz műszaki állapota, másrészt a helytelen tüzelés, a rossz minőségű tüzelőanyag használata miatt alakul ki – akár két-három hét alatt. /A felvételt Kovács József kéményseprőmester készítette/

A képgaléria illusztráció, korábbi felvételek. Fotó: Farkas-bozsik Gábor tűzotló alezredes

 


 

Kapcsolódó képek:

Tudatos fűtéssel megelőzhetőek a kéménytüzek - VIDEÓVAL Tudatos fűtéssel megelőzhetőek a kéménytüzek - VIDEÓVAL Tudatos fűtéssel megelőzhetőek a kéménytüzek - VIDEÓVAL