Hírek


Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron
2019. február 04. 10:23
A konvektor meghibásodása miatt áramlott vissza a szén-monoxid egy családi házban február 2-án, szombaton Székesfehérváron. A szén-monoxid-érzékelő riasztása után a lakók kinyitották az ablakokat és az udvaron várták meg a segítséget. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a gázszolgáltatóval és kéményseprő szakemberrel az épületben lévő gázüzemű fűtőberendezéseket átvizsgálta. A tűzoltók a konyhában a gázkonvektor mellett mértek szén-monoxid-koncentrációt a helyiség levegőjében.

A szakemberek megállapították, hogy a konvektor meghibásodása vezetett a csendes gyilkosként is nevezett mérgező gáz visszaáramlásához. A szén-monoxid-érzékelő időben figyelmeztette a lakókat, ennek köszönhetően személyi sérülés nem történt.

A szén-monoxid-mérgezés elkerülésének három alapfeltétele a fűtőeszköz felülvizsgálata, a kémények ellenőriztetése és a megfelelő levegő-utánpótlás biztosítása. Ezért a katasztrófavédelem javasolja, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse szakemberrel gázüzemű fűtőberendezését (kazán, átfolyós vízmelegítő, konvektor, bojler). Vegyék igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást. Gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőztetéséről, a levegő-utánpótlásról, vagyis a korábbi szellőzőket ne takarják el, az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba pedig szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Az új lakásba költözők is szakemberrel nézessék át a nyílt lánggal üzemelő konvektort, kazánt, átfolyós vízmelegítőt. Mivel egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos kiegészítő védelemként egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni.

A katasztrófavédelem honlapján, az alábbi linken közzétett érzékelők megbuktak az ellenőrzéseken, ne használja őket!
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak:
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

A kép illusztráció