Hírek


Tűzoltók törték rá az ajtót az alvó férfira Székesfehérváron
2018. szeptember 24. 14:11
A hétvégén három lakástűzről érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez Fejér megyéből. Székesfehérváron két társasházban is az odaégett ebéd okozott gondot. Az egyik lakásban a konyhabútor is meggyulladt, a szobában alvó férfit a tűzoltók mentették ki. A gyors beavatkozásnak köszönhetően személyi sérülés nem történt. A hasonló esetek füstérzékelők alkalmazásával megelőzhetőek, ezek a készülékek átlagosan egy percen belül figyelmeztetnek a veszélyre, és riasztásukkal az alvó embert is felébresztik.

A Selyem utcában egy harmadik emeleti lakásból dőlt a füst szombaton. A tulajdonos a készülő ételt bent felejtette a sütőben, ami elszenesedett és erősen füstölt, ezért átszellőztette a lakást. A tűzoltók beavatkozására itt nem volt szükség. Pár órával később a Budai útra riasztották az egységeket, ahol egy nyolcadik emeleti lakásból fekete füst szivárgott. A konyhában a tűzhelyen felejtett étel kapott lángra, meggyulladt a gáztűzhely és a konyhapult is. A lakásban alvó férfira a tűzoltók törték rá az ajtót, kimentették a füstből és egy vízsugárral elfojtották a tüzet. Az épületből a rendőrséggel együttműködve harminc lakót kísértek ki a lépcsőház átszellőztetéséig.

Pákozdon egy családi ház konyhája gyulladt ki vasárnap délben. A lángok a körülbelül hatvan négyzetméteres épület földszinti helyiségéről a palafedésű tetőszerkezet egy részére is átterjedtek. Az egyik lakó egy kerti slaggal igyekezett megfékezni a tüzet, a lángokat végül a székesfehérvári hivatásos tűzoltók fojtották el. Személyi sérülés nem történt.  

Fejér megyében a lakástüzek száma idén már meghaladta a százat. A statisztikai adatok alapján a tűzesetek kiváltó oka legtöbbször valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység, mint a fűtés, a sütés-főzés, a dohányzás és a gyertyagyújtás. A füstérzékelők tűz esetén időben, átlagosan egy percen belül jeleznek, segítségükkel a baj időben felismerhető, a személyi sérülések és a jelentősebb anyagi károk is megelőzhetőek.