Hírek


Mustgázmérgezés Székesfehérváron
2018. szeptember 13. 08:01
Mustgázmérgezés gyanúja miatt riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit szeptember 12-én, szerdán kora este Székesfehérváron. A Budai úti családi ház borospincéjében egy férfi lett rosszul, akit a felesége kísért fel a föld alatti helyiségből, majd telefonon segítséget kért. A tűzoltók légzőkészülékben mentek le a pincébe, ahol műszeres méréseket végeztek.

A szellőztetés miatt a helyiségben az oxigénszint ekkor megfelelő volt. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint az idős férfi enyhe mustgázmérgezést szenvedett, kórházba szállították. A helyszínen tartózkodók elmondták, hogy a férfi az egyik forrásban lévő must tárolóedénye fölött szippantott a levegőbe, ezután lett rosszul.

A katasztrófavédelem ezúton is felhívja a figyelmet, hogy ezekben a hetekben még a legrutinosabb borászoknak is számolniuk kell a pincékben a mustgáz veszélyével. A forrásban lévő must miatt szén-dioxid keletkezik, amely kiszorítja a levegőből az oxigént, ez vezet a rosszulléthez, eszméletvesztéshez, súlyosabb esetben fulladáshoz. Ezek a balesetek a hagyományos gyertyás módszerrel könnyen megelőzhetők. A lényeg, hogy az égő gyertyát derékmagasság alatt tartva haladjunk le a pincébe, és ha kialszik a láng, azonnal hagyjuk el a helyiséget, mert akkor nincs elegendő oxigén a levegőben. A

 

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

A Fehérvár Televízió összeállítása a mustgázmérgezés megelőzéséről:

 

 

A képgaléria illusztráció, fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy


 

Kapcsolódó képek:

Mustgázmérgezés Székesfehérváron Mustgázmérgezés Székesfehérváron Mustgázmérgezés Székesfehérváron
>>> További képek a galériában <<<