Hírek


Mustgáz miatt kérték a tűzoltók segítségét
2018. szeptember 11. 11:32
Borospincében felejtette kulcsait egy férfi Alsószentivánon, és a felgyülemlett mustgáz miatt nem tudott visszamenni a földalatti helyiségbe. A sárbogárdi hivatásos tűzoltók légzőkészülékben és gázérzékelővel mentek le a pincébe, ahol alacsony oxigénszintet mérve kimutatták a mustgáz jelenlétét a levegőben. Az erjedő must során keletkező szén-dioxid kiszorította a helyiség levegőjéből az oxigént. A tűzoltók a 21 térfogatszázalékos oxigéntartalom helyett csupán 15 térfogatszázalékot mértek.

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, amely a szőlő levének erjedése, vagyis cukortartalmának alkohollá alakulása során keletkezik. A szén-dioxid színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben, például pincékben kiszorítja a levegőt és a padló szintjétől telíti a helyiséget. A mustgáz a levegőt kiszorítva oxigénhiányos környezetet hoz létre, amely szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat. A mustgáz veszélyéről ezekben a hetekben még a rutinos borászoknak sem szabad megfeledkezniük.

A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi a pince biztonságát. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne a vállmagasságban, előre kinyújtott kézben tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra - vagy más kerti szerszámra - helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

 

A kép illusztráció, fotó Boros Brigitta tűzoltó főhadnagy, Tolna MKI