Hírek


Szabadtéri tüzek Fejérben
2018. augusztus 10. 09:09
Hulladéklerakóban csaptak fel a lángok augusztus 9-én, csütörtökön délután Adonynál. A felhalmozott szemét háromszáz négyzetméteren égett. A lángokat a pusztaszabolcsi és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók több vízsugárral elfojtották, majd a telep munkagépei földdel takarták le a még izzó, füstölgő hulladékkupacot. Az oltási munkálatokat Sárbogárdról egy vízszállító segítette.

A székesfehérvári hivatásos tűzoltókat Zámoly-Belmajorba riasztották, ahol a száraz aljnövényzet gyulladt ki körülbelül kétszázötven négyzetméteren. Ugyancsak a megyeszékhely tűzoltói fékezték meg a lángokat a 63-as főút mellett Aba-Belsőbárándnál, ahol összehordott szemét és bozótos égett. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt.

A meteorológiai előrejelzések szerint a hétvége második felében és jövő hét elején meleg, a szabadtéri tüzek kialakulásának kedvező idő lesz, ezért körültekintően grillezzenek és sütögessenek, a tüzet egyetlen percre se hagyják magára. Az alábbi egyszerű szabályokkal megelőzhetőek a szabadtéri tüzek:

  • Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság weboldalának nyitóoldalán: http://www.fejer.katasztrofavedelem.hu/ A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni.
  • Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.
  • Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt pedig az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.
  • Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.
  • Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  • Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani. Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.

A kép illusztrácó